Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így tesz lelkileg ellenállóbbá az irodalomterápia

Az irodalomterápia hasznos lehet a hétköznapi szorongásaink oldásában akár egy világjárvány vagy a szomszédunkban zajló háború idején is, és bizonyos elemei még otthoni körülmények között is könnyedén alkalmazhatók. Az Élet a sorok között című gyakorlati fókuszú irodalomterápiás könyv szerzőjével, dr. Béres Judittal készült interjúnkból többek között az is kiderül, még akkor sincs baj, ha éppenséggel utáljuk a terápia során használt szöveget.
hvg.hu: A könyvében az a különleges, hogy nem csak elméleti írás az irodalomterápiáról, hanem gyakorlati kézikönyv is. Miért volt fontos, hogy a könyv jelentős részét (akár otthon is elvégezhető) gyakorlatok tegyék ki?
Béres Judit: Az irodalom számomra nem akkor érdekes, ha vájtfülűek kiváltsága, hanem ha mindannyian használni tudjuk, ha mindannyiunknak segít élni. A könyvben tárgyalt témakörök és a hozzájuk kapcsolódó gyakorlatok azt mutatják meg, hogy ez hogyan lehetséges. Számomra ebben fontos inspirációt jelentenek a finn, amerikai és olasz irodalomterapeuták, akik számos otthon is elvégezhető írásgyakorlatot kínálnak. Ezek a nálunk még kevésbé ismert gyakorlatok fontos formái annak, amit magunkért tehetünk nap mint nap. Sok esetben egészen mélyre visznek érzelmileg, ugyanakkor felemelőek, katartikusak és akár szórakoztatóak is lehetnek, attól függően, melyik mikor és hogyan talál el minket.
hvg.hu: Ha tulajdonképpen otthon egyedül, vagy baráti társaságban is elvégezhetjük ezeket a gyakorlatokat, mi szükség van a facilitátorra és a terápiás keretekre?
B. J.: Ha valaki teljes egészében meg szeretné tapasztalni ezt a módszert, ahhoz szükség van a terápiás keretekre, amit az egyéni vagy csoportos irodalomterápiás forma és egy képzett irodalomterapeuta szakember tud biztosítani. Ezáltal az addigiakhoz képest másként tudunk ránézni az életünkre, a miénktől akár gyökeresen is eltérő nézőpontokkal találkozhatunk, és olyan összefüggésekre is ráláthatunk más emberek és a szövegekkel végzett gyakorlatok segítségével, amelyekhez egyedül nem feltétlenül férünk hozzá vagy nincs bátorságunk velük szembenézni. Ugyanakkor fontos, hogy van az irodalomterápiának önsegítő változata is, ami vagy önsegítő szakirodalmak olvasására és egy segítő folyamaton belüli feldolgozására épül, vagy az írás különféle módjainak egyéni gyakorlására.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról