Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így teszi tönkre a Google a webet (olvasóink szavazatára)

Sok potenciálisan jó internetes szolgáltatás veszik el az internet süllyesztőjében. A keresőgépek, agy a Google is, keres szavakra, kifejezésekre -- ha azokat jól meg tudjuk fogalmazni. Ha ez megvan, a találati halmazban alig nézzük meg az első néhány találat utáni tartalmakat. És senki nem garantálja, hogy ezek a számunkra legjobb oldalak is. Elmenthetjük ugyan linkgyűjtőben a 'Stayful' kapszula hotellel kapcsolatos oldalt -- ha éppen megragadta figyelmünket, de egy időn -- illetve méreten -- túl ezek is túl nagyokká válnak a hatékony kereséshez; a kapszula kifejezésre még talán emlékszünk, de a 'Stayful'-ra már aligha. Szűkíthetjük a keresést, de a sok fizetett oldal megnehezíti a dolgunkat. Hja, a Google [és társai] profitra utaznak -- nem meglepő módon. S bár sok szempontból nagyszerű szolgáltatást nyújtanak, én nem keresni szeretnék, hanem tartalmakhoz hozzáférni.
A keresőgépek abból profitálnak, hogy fenntartják bennünk a keresés késztetését. A figyelmünket megragadni igyekvő szolgáltatók a találati lista elejére igyekeznek vásárolni magukat. A keresőgépek pedig nem sietnek bennünket a halmaz alsóbb rétegeibe terelgetni. A tartalomszolgáltatók az első találatok felé törekednek, amelyeket a keresőgépek így kontroll alatt tartanak. Ezzel megszűnik a semlegesség: a web nem nyílt platform innentől (ref.: MG).

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról