Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Így védekeznek a könyvtárak a járvánnyal kapcsolatos megszorítások ellen 1. (olvasóink szavazatára)

Az amerikai könyvtárakat jelentős megszorítások érték a járványhelyzet miatt. Egy 34 könyvtárból álló konzorcium megszünteti tagjainak a tanácsadást és oktatást, cserébe, hogy az integrált rendszer és a futárszolgálat fennmaradjon. Más könyvtár a nyitva tartási órákat csökkentette. Voltak elbocsátások, álláshirdetés és állásajánlat visszavonások.
Nehéz volt a döntés, kitől váljon meg a könyvtár. Multnomah könyvtára link 600 dolgozó 13%-ának elküldését jelentette be. Felajánlották a korengedményes nyugdíjazást. Megszüntették a részmunkaidős állásokat. A szakszervezetek szolgálati idő alapján akarták megállapítani a további elbocsátást. A munkavállalók aggodalmára közölték, hogy a speciális tudás megóvja a munkájukat, például az afrikai-amerikai kulturális kompetencia, idegennyelv-ismeret (kínai, orosz, szomáli). A könyvtár reméli, hogy az elbocsátottak közül minél többet visszavehet később.
Nem várt költségek is felmerültek:
- a szolgáltatások digitalizációja, a programok átszervezése szabadtérre
- az iskola támogatása, hogy az óráit online tudja tartani
- az újranyitáshoz a maszkok, pajzsok, fertőtlenítők beszerzése
- a felhasználók technológiai támogatása az otthoni munkavégzésben.
Van olyan könyvtár, amely így is inkább megszüntette a bírságokat. Ezzel támogatta a nehéz helyzetben lévő felhasználóit, mivel mindig jó kapcsolata volt a közösséggel.
Egyes könyvtárak nem adták fel. Folytatták a szavazók elérését is. Deschutes közkönyvtára link új központi könyvtárat szeretne és más fiókkönyvtárai felújítását. Úgy döntött, hogy folytatja a kampányt. Az ajtókon kopogtatás helyett a közösségi médiában.
Ellsworth könyvtári hálózata majdnem 100 ezer dolláros költségcsökkentést szenvedett el (a költségvetés 15%-a). Több környező város képviselője nem tudott gyűlést tartani, hogy megszavazza a további támogatást. Így a támogatástól több város is kihátrált. Ellsworth városi tanácsa végül visszaállította a teljes támogatást azzal a feltétellel, hogy a könyvtár generáljon további bevételt. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról