Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Így védekeznek a könyvtárak a járvánnyal kapcsolatos megszorítások ellen 2. (olvasóink szavazatára)

A cikk az amerikai könyvtárak járványhelyzet miatti megküzdési stratégiáit mutatja be. Walla Walla közkönyvtára a közösséghez fordult támogatásért, hogy folytathassa a szerzeményezést. A helyi lapban biztosították az olvasókat, hogy az adományok a könyvtárhoz kerülnek. A hozzájárulás nem volt számottevő, de valamennyit segített. Egy cég pedig egy napi bevételét ajánlotta fel.
A felsőoktatási könyvtárakat is elérte a bizonytalanság. Az államok is eltérően reagáltak a helyzetre:
- Kalifornia kormányzója 1,7 milliárd dolláros költségvetés csökkentést jelentett be a felsőoktatásban.
- Florida 29,4 millió dollárral támogatta az online szolgáltatásokat, pl. ebook, online újságelőfizetés és az online tréningeket kínáló Open Floridát.
- A turizmusból élő Nevadát érintette a helyzet gazdaságilag legrosszabbul. Az egyetem támogatása közel 100 millió dollárral csökken. A könyvtár egy egyszeri alapból pótolja a hiányt, de aggódik a következő időszak miatt. Állománya apasztását és előfizetések lemondását tervezi.
- Arkansas Egyetem könyvtárainak felét felújítják, ezzel munkaerő költséget spórolnak. Új könyvek beszerzése helyett az előfizetésekre költöttek, és a kiadókkal tárgyalnak.
- Cincinnati befagyasztotta a munkaerő-felvételt. A jövőtől még jobban tart, ezért forgatókönyveket tervez, hogyan jöhet ki erősebben a helyzetből.
- Washington DC közkönyvtára egyelőre nem bocsátott még el, de a kisebb könyvtárakat még nem nyitja ki. A nagyobbak csökkentett nyitva tartással működnek, hogy maradjon idő a fertőtlenítésre. Egyelőre a szolgáltatások fenntartásával vannak elfoglalva, és nem a költségvetésre gyakorolt hatást nézik. Pillanatról pillanatra igyekeznek reagálni a helyzetre, ezért a könyvtár szerint nehéz tervezni. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról