Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ilyen a könyvtári és információs munkaerő-piac - rendszeresen felméri a könyvtárosok egyesülete

... persze nem egyedül, hanem együtt a levéltárosok és más rokonszakmák egyesületeivel. Mármint a CILIP, a brit könyvtárosok egyesülete. Mint írják a felmérés céljáról: "Ez a könyvtárakat, levéltárakat, iratkezelést, információkezelést, adatvédelmet és tudásmenedzsmentet magába foglaló szektor nagy változások és zavarok időszakát éli. A felmérést végző konzorcium egyes szervezeteinek célja, hogy támogassa ezt a professzionális munkaerőt, ehhez pedig pontos munkaerő-adatokhoz kell hozzáférnünk." - Azaz úgy vélik: a munkavállalók támogatásának tényeken kell alapulnia. "Ez a munkaerő-feltérképezési projekt az ágazati szervezetekből, munkaadókból és más partnerekből álló konzorciumot egyesíti, hogy társfinanszírozzák az Egyesült Királyság egészére kiterjedő munkaerő-adatkészlet létrehozását és folyamatos karbantartását, amely 2022-től kezdődik, amelyet négyévente megismétlünk és frissítünk." Az eredményeket anonimizálva közzé fogják tenni.

A felmérés oldalán link közzéteszik a legutóbbi, 2015-ös felmérés eredményeit is
1. összefoglalva, a legfontosabb megállapításokkal (7 sor)
2. vezetői összefoglalóval (3 oldal)
3. a tanulmány egészét link letölthetővé téve (194 oldal),
tehát három szinten; mivelhogy ők mégiscsak a tájékoztatás szakemberei :-) A 2015-ös munkaerő-térkép felmérésének legfontosabb megállapításai: a könyvtár, archívum, nyilvántartás, információ és tudás munkaerő új szerepeket alakít ki az üzleti életben, az iparban, a kormányzatban és a harmadik szektorban. - A projekt a következőket azonosította:
- becslések szerint 86.376 ember dolgozik a vonatkozó szektorban (hivatásos és önkéntes együttesen)
- jelentős a nemek közötti bérszakadék
- a nők uralják a munkaerő-piacot
- a nők alulreprezentáltak a felső vezetésben
- a munkaerő magasan képzett
- a magas keresetűek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek szakmai képesítéssel, mint az alacsony keresetűek
- idősödő munkaerő
- alacsony az etnikai sokszínűség.
Érdemes megjegyezni, hogy a KIT tájékoztató jellegű adatai szerint a magyar könyvtárosok túlnyomó többsége évek óta vágyik valamilyen hasonló felmérésre link . (összeáll.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról