Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ilyen a MI-tudás és az 'algoritmikus műveltség' (Andrew Cox brit prof. szerint) (olvasóink szavazatára)

Andrew Cox brit akadémikus, sheffieldi professzor felvázolta, hogyan módosítja a MI az egyetemi könyvtárak helyzetét, és mi az információs szakemberek szerepe ebben. Főbb megállapítása: közvetlen válaszok, előítéletek kezelése, algoritmusok megértése, buborékok kipukkasztása.

1. A felhasználók forráslisták helyett közvetlen válaszokat várnak. Rövid távon ezért a keresési technológiákban fogjuk látni a változásokat. Hosszabb távon a MI lehetővé teszi a tudáshoz való mélyebb és szélesebb körű hozzáférést. A könyvtárak döntő szerepet játszanak majd abban, hogy az embereket megbízható forrásokhoz irányítsák, és segítsenek eligazodni a potenciálisan túlterhelő adattengerben.
2. Legyünk tisztában a MI-technológiákban rejlő torzításokkal és azzal is, hogyan hatnak a tudáshoz való hozzáférésre. A MI megismételheti és felerősítheti a meglévő előítéleteket. A könyvtárak egy igazságosabb és méltányosabb információs környezet kialakulását azzal segíthetik, hogy aktívan dolgoznak az ilyen előítéletek oktatásán és mérséklésén.
3. Az információkeresés mindinkább a digitális asszisztensekkel való párbeszédes interakciók irányába fejlődik. Ez olyan kihívásokat vet fel, mint pl. a válaszok megbízhatóságának megítélése és a "szűrőbuborékok" elkerülése. Ezek korlátozzák, hogy sokféle nézőpontot ismerjünk meg. Az "algoritmikus műveltség" fejlesztése az alapja annak, hogy megértsük, hogyan alakítják keresési eredményeinket ezek a láthatatlan technológiák.
4. Az algoritmikus műveltség túlmutat a MI-technológiákkal szembeni egyszerű bizalmatlanságon. Arról szól, hogy megértsük, hogyan alakítják az algoritmusok a kapott információkat, és milyen elfogultságokat tudnak beépíteni. Ebben benne van az is, hogy felismerjük, melyek azok a személyre szabott hatások, amelyek információs buborékokba zárnak bennünket, továbbá rájöjjünk: mit tegyünk, hogy túllépjünk ezeken a korlátokon - a világ szélesebb körű és sokszínűbb megértése érdekében. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról