Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ilyen könyvtári költségvetés mellett aligha tartható a kultúrfölényünk

A Könyvtári Szemle írta: "Idén történt meg először, hogy a győri Városi Könyvtár működését a statisztika kutató szemüvegén át vizsgáltuk meg. A könyvtárstatisztika is úgy tanulságos, ha nem puszta számszeri tényeket állapít meg, hanem kutatja azokat az okokat is, amelyek következményeiként a számok létrejöttek.
A 105 könyvtári napon 3338 látogató tag 7149 művet vett kölcsön 7998 kötetben. Érdekes, hogy a könyvtártagok között nagyobb százalékban (51.3%) vannak a férfiak, mint a nők (48.7%). Ha azonban a látogatottság szempontjából nézzük a nemeket, úgy az eredmény már határozottan a nők javára kedvezőbb (61.0%). A foglalkozás szerinti megoszlás a következő volt: tisztviselő 37.4%, szellemi szabad pályán működő 12.3%, diák 3.8%, iparos 9%, kereskedő 8.1%, egyéb, főleg háztartásbeli nők és munkanélküliek 29.4%; a lakóhely szerinti megoszlás pedig az alábbi: a Belvárosban lakik a tagok 49%-a, az Újvárosban 13%, Nádorvárosban 31.6%, Szabadhegyen 0.5%, Szigetben 5.4%, Révfaluban 5.6%.
A kikölcsönzött művek szak- és szépirodalom szerinti megosztása: 4349 (61%) szépirodalmi mű, 4799 (60%) kötetben és 2800 (39%) szakirodalmi mű, 3199 kötetben (40%); összesen 7149 mű 7998 kötetben. ...
íme, egy konkrét példa arra, hogy mennyire hasznos és tanulságos a könyvtárak életében a statisztikai munkásság. ... Alap arra, hogy minden oldalról több támogatást kérjünk, anyagi áldozatokat sürgessünk, mert nélkülök könyvtárkultúránk és vele kultúrfölényünk emlegetése pusztában elhangzó szó, amely gyümölcsöt nem terem." (Bay Ferenc, Könyvtári Szemle, 1935. 10.)
- Az archív lapszámból való idézetet az EPA tette lehetővé. Az új elérésű Könyvtári Szemle és az 1989 előtti Könyvtári Figyelő lapszámok használata egyelőre nehézségekbe: a nagy, kétrétegű pdf-fájlokat a használathoz előbb le kell menteni. Viszont kereshetők. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról