Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ilyenek voltak a krízisidők Szegeden - könyvtári tevékenységek

Mit tehet a könyvtáros, ha nem engedheti be az épületbe az olvasókat? A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban az interneten elérhető szolgáltatásokon kívül is új ötleteket találták ki erre. Először a koronavírus-járvány alatt sikerült az épületen kívül megoldani a könyvkölcsönzést. Az olvasók könyvcsomagokat rendelhettek meg, amit a munkatársak készítettek elő, és a megrendelő az épületen kívül vehette át a küldeményt. ... tavaly pedig üzembe helyeztek egy könyvátvevő automatát, ami napi 24 órában használható.

A járvány alatt a könyvtárosok videókat készítettek, meséket olvastak fel, bemutatták a helyismereti gyűjteményt, vagy éppen gyakorlati bemutatóval adtak tanácsot ahhoz, hogyan kell egy sérült könyvet megjavítani. A járvány után az olvasók lassan, fokozatosan tértek vissza a személyes könyvtári látogatásokhoz és a rendezvényekhez, azután most a téli zárlat újabb akadályt hozott. A hosszú szünetre számítva tavaly december elején, még a téli zárás előtt megnövelték az egy olvasó által kölcsönözhető könyvek számát. Ez bő két hét alatt 36 ezer kötet kikérését eredményezte, miközben Szeged 160 ezer fős város. Az energiatakarékosság miatt a most véget ért télen a könyvtár összes hálózati egysége három hétig volt zárva. Ezután január 9-én kinyitották a tizenháromból három, korábban épületgépészetileg korszerűsített fiókkönyvtárukat, miközben a legnagyobb, a legtöbb energiát fogyasztó Dóm téri központ március 3-ig zárva maradt.

Szeged külső városrészei között nagy a távolság, ezért kialakítottak 7 átmeneti könyvkölcsönző pontot. Ilyen működött például édességboltban és családi vállalkozás irodájában is, továbbá a vasútállomáson és a Nemzetiségek Házában is kikölcsönözhették, illetve visszavihették a könyveket az olvasók. A Magyar Kultúra Napját is a vasútállomáson ünnepelték meg.

A téli zárlat két hónapja alatt 20 ezer könyvet vittek vissza, és 17 ezret kölcsönöztek ki, majd március elején, a nyitás utáni két napon több mint 12 ezret adtak vissza. Összehasonlításul: a korlátozások nélküli időszakokban havonta mintegy 28 ezer kötetet visznek haza az olvasók a könyvtár teljes hálózatából.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról