Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Infobróker, támaszkodj a könyvtárosra! -- Ha készít linkajánlót

Mary Ellen Bates független információs tanácsadó blogjában, hírleveleiben gyakran mutatja be az infobrókerek által is használható kurrens információforrásokat, eljárásokat. Most éppen a könyvtárosokról ír, pontosabban arról, hogy ha egy információs tanácsadónak példának okáért az ipari hulladékokról kell anyagot összeállítania, először max. halvány gőze van a témáról. Ebben a Google túl szemetes találatot ad -- a szó minőségi értelmében --, a szakkönyvek és folyóiratok pedig túl részletesek. Itt kerülhet képbe a szakkönyvtáros (kutatóintézeti, felsőoktatási), aki a belső szakemberek számára, de többnyire nyílt felületen gyűjti össze pl. a hulladékgazdálkodás fontos információforrásainak linkjeit.
A szerző anyagában természetszerűleg amerikai könyvtárakat ajánl, ahol kiterjedt, nyílt linkkatalógusok találhatók. Előfordul ugyan, hogy a linkek egy része jelszóval védett, de az infobróker számára jó indulást jelentenek ahhoz, hogy képbe kerüljön a hulladékgazdálkodással. (ref.: MG)
-- Ha van javaslata saját vagy mások kiváló hazai könyvtári linkkatalógusainak bemutatásához, írja meg! Információforrások rovatunkban szívesen közöljük őket! mikulasg@gmconsulting.hu

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról