Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Infokommunikációs térkép készült

Délkelet-Magyarországon a legalacsonyabb, a központi régióban a legmagasabb a háztartások infokommunikációs fejlettségi indexe (HIFI), az a mutató amely az otthonok és a régiók infoeszközökkel való ellátottságát illusztrálja. A legmagasabb és a legalacsonyabb értékek közötti különbség egyharmadnyi. A hazai piackutatások történetében először határozták meg a háztartások infokommunikációs fejlettségi indexét. Az elemzést a BellResearch és a Think Consulting készítette, a mintavétel ideje 2002. január-február. Andrási Tamás, a BellResearch kutatási igazgatója elmondta, a vezetékes és a mobiltelefon, a kábeltévé, az AntennaMikro, a PC, az internet, az ISDN és az ADSL használatára kérdeztek rá. Amennyiben a háztartásban minden egyes alkalmazás fellelhető volt, abban az esetben maximális száz pontot számoltak. Ez valamelyest irreális, mert ahol az ISDN-t használják, ott valószínűleg nincsen szélessávú internetkapcsolat, ADSL. Ugyanígy az AntennaMikro és a kábeltévé is egymást helyettesítő szolgáltatások. Így a száz pont csak eszmei érték, a piackutatás eredményének ennél mindenképpen kevesebbnek kell lennie. A hazai adatokat vizsgálva, kiderül: közel 75 százalékos a vonalas telefonnal való ellátottság, minden második háztartásban legalább egy mobilt használnak, továbbá a kábeltévé és az AntennaMicro is 50 százaléknál nagyobb arányt képvisel. Ellenben a személyi számítógépek, az internet, az ISDN és az ADSL használata jelentősen elmarad az előbbiektől. A piackutatók szerint jelentős különbség mutatkozik az egyes településtípusok és a régiók háztartásainak infokommunikációs eszközzel való ellátottságában. Ha a településtípusokat nézzük, akkor a fővárosban a HIFI-index kimagasló, 33,1, megelőzi a megyeszékhelyek 30,7-es értékét, illetve a városok 24,9-ét. Utolsó a községek 21,5-ös mutatója. A kutatási igazgató szerint nem arról van szó, hogy a keleti országrészben egyharmadnyival kevesebb az ott lakók jövedelme. Tény, hogy átlagosan kevesebbet keresnek Keleten, mint Nyugaton, de nem ennyivel. A valamelyest alacsonyabb jövedelmüket viszont más módon költik el, mint a fővárosiak vagy a Nyugat-Magyarországon élők.

Hírforrás: Magyar Hírlap, 2002.08.28.
2002. szeptember 03.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=infokommunikacios_terkep_keszult
Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, 2002.08.28.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról