Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Információs biztonság a könyvtárban - a hírnév eleme

Az intézmény jó hírneve azon múlik, hogy az olvasók tudatában vannak annak, hogy értük vagyunk, és ezért a legfontosabb védművet jelentik. Három módon is javítható egy intézmény hírneve.
- Az első a közösség támogatásának megszerzése.
- A második, hogy a könyvtárosok - komfortzónájukat elhagyva - újítóként lépjenek fel ott, ahol erre szükség van.
- A hatékony számítógépes biztonság azon múlik, meg tudjuk-e védeni hosszú távon az érzékeny adatokat.
A biztonságos hírnév a könyvtárak számára azonban számos tényezőn múlik. Ezek közül kettő nagyon fontos. Gyűjteménykezelőként hosszú távon kell a hozzáférést garantálni, és ez valamelyest analóg az adatvédelem folyamatos kihívásával. A jó hírnév biztosítása attól is függ, tisztában vagyunk-e azzal, hogyan használják az emberek az információkat, és mit várnak vagy remélnek a jövőben. Ezek a tényezők a könyvtáros szakma készségeit gyorsan változó területekre viszik. Információs profikként kötelességünk a küldetésünket úgy alakítani, hogy belepasszoljon a korba, amiben élünk.
Jelenleg ez azt jelenti, hogy a teljes információs életciklust integráljuk állandó gyűjteményeinkbe, ez adatgondozást is feltételez - komoly szerepet vállalva olyan új területeken, mint a repozitóriumok kialakítása -, és még sorolhatnánk. Sikerülni fog? Nem tudjuk. Lehetünk önelégültek? Kizárt.
Nagyon fontos a szakmai előírások betartása is (a viselkedés, a munka és a tisztelet terén). Szakmánkban sokszor látunk a kifejezés szabadsága és a magánszféra védelme között dilemmát. Mindig óvnunk kell olvasóink és munkahelyünk biztonságát. Ez biztosítja a fejlődést, és megakadályozza, hogy egy csapásra elvesszen jó hírnevünk. Ahogy a számítógépes biztonság mindennapos kérdés, sok esetben a jó hírnév a biztos pont a gyorsan változó világban. (Vigyázz a hírnevedre, hogy a könyvtárad biztonságban legyen!; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról