Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Információs műveltség emelése -- Tutanhamon maszkja helyett nem jó Ehnatoné

Jávorka Brigitta kutatómunkája során létrehozott egy 12 hetes információs műveltség fejlesztő mintaprogramot, amelynek kiemelt részeit két egymástól nagyon eltérő terepen is kipróbálta a gyakorlatban: a Pécsi Gyermekotthonban, illetve a baranyai kistelepüléseket járó könyvtárbuszon. Az utóbbi színhelyen szerzett tapasztalatokból született az OTDK dolgozata. A munka során 16 településen összesen 28 gyerek töltötte ki a feladatlapokat, akik életkora 7 és 19 év között változott. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben nincs akkora különbség a gyerekek teljesítménye között, mint ami az életkori különbségük alapján elvárható lenne: néha a 12 éves gyerekek gyakorlottabban oldanak meg keresési feladatokat, mint a 19 évesek. Ugyanakkor még a legszegényebb ormánsági településen sincs látványos probléma a gyerekek digitális írástudásával, a számítógép használatával kapcsolatban megfelelő ismeretekkel rendelkeznek, ám a keresések során egyértelműen kiderül, hogy nem megfelelő az információs műveltségük Pl.:
- találataikat nem értékelték (mikor Tutanhamon fáraó halotti maszkjáról kellett képeket keresni, Ehnaton fáraó szobrait ugyanúgy elfogadhatónak ítélték)
- ömlesztett adatok között keresővel sem találták meg a számukra szükséges információkat
- nem használtak szinonimákat, csak szó szerinti kereséseket futtattak.
A foglalkozások során a gyerekek látványos fejlődést mutattak (például a keresések során jöttek rá, hogy a tartalomjegyzék használata mennyiben segítheti a megoldásaikat, de volt olyan weboldal, amelynek a súgó rendszerének használatát fedezték fel egyedül).

Hírforrás: Jávorka Brigitta
2015. április 21.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=informacios_muveltseg
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról