Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Információs műveltség -- előremozdító könyvtáros?

A minap ismét hallható volt Varga Katalin előadása - alapváltozat: link - ezúttal Nagykanizsán, a Halis-könyvtárban.
Az információs műveltségről létrehozott portál link kapcsán az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum igazgatója kifejtette: a magyar oktatás más, mint amit sok éve Toffler javasol -- azaz: "Az információs társadalomban nem az az analfabéta, aki nem tud olvasni, hanem az, aki nem tud szelektálni, tanulni és felejteni." Az információs műveltségből csak szegmenseket használ az oktatásunk. A hallgatók tájékozatlanok a forrásokat illetően, és az oktatók sem sarkallják őket az új média világának kihasználására. De a könyvtárosok sem remekelnek. Mint mondta: "Elbújhatunk a tárgyszavainkkal, keresőinkkel a fiatalok előtt..." "A könyvtár unalmas hely." Vannak könyvtárak, ahol könyvtárak Google-szerű keresőfelületet is biztosítanak. "Szomorú, de ez a helyzet." A használók információszerzéskor a személyes forrásokat -- barátokat, rokonokat -- részesítik előnyben. (Amilyet a könyvtárak alig kínálnak.) "Jól kell csinálni, hogy a könyvtáros visszanyerje tekintélyét." -- adott az előadó kicsit rezignált útmutatást az OPKM könyvtárigazgatója.
Az előadás során említett 2014-ben végzett OPKM-felmérés eredményei rövidesen, 2015 végén jelennek meg. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2015. október 26.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=informacios_muveltseg_--_eloremozdito_konyvtaros
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról