Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Információs szegénység - főként vidéken

Régóta élnek a sztereotípiák, hogy a budapestiek másképp gondolkodnak, más az értékrendjük, mint a vidéken élőknek. A Republikon Intézet legújabb kutatásában választ ad ezekre a kérdésekre. Megvizsgálták, hogy miben tér el a budapestiek és a vidékiek politikai nézete, értékrendje, világnézete, médiafogyasztási szokásai.
Budapesten egyértelműen többen tájékozódnak internetes oldalakról, ami Thury György, a Republikon Intézet kutatója szerint arra vezethető vissza, hogy kevesebb embernek van televíziója, és többen érdeklődnek a politika iránt. Thury elmondása szerint azok közül, akik vidéken használnak internetes médiatermékeket, az Origót és az Indexet olvassák leginkább.
A kutatás szerint legtöbben a HírTV-n és az ATV-n néznek politikai műsorokat, minden településtípuson. Budapesten azonban jóval kevesebben nézik az M1-et, míg a községekben és a kisebb városokban magasabb ez az arány.
A panelbeszélgetésen a megszólalók egyet értettek abban, hogy létezik a főváros és vidék között kézzel fogható különbség, amit a 2019-es önkormányzati választás is megmutatott. Csepeli György szociológus szerint Budapest és vonzáskörzete felzárkózott a nyugat-európai színvonalhoz, de a maradék országrész rettenetesen el van maradva fejlettség szempontjából. Úgy látja, hogy lehet ugyan vidéken kis szigeteket találni, de egészében véve a testi, lelki és szociális szegénységnek olyan bugyrait is láthatjuk vidéken, például a Miskolc környéki falvakban, amit a harmadik világban lehet tapasztalni.
Józsa Márta inkább az információs szegénységet tapasztalja vidéken. Szerinte az emberek nagyon tájékozatlanok például a politikai kérdésekben, a vidéken élők és a problémáik pedig nem jelennek meg a médiában.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról