Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Informatórium - Szó-kalauz a kortárs információs kultúrához

Az lehet a legjobb, ha az ember először az information overload, majd az inforgazmus (vö.: link ) c. szócikket olvassa el. Ezt követően pedig a kötet bevezető tanulmányát - hangzott el Z. Karvalics László szerzőtől, könyvének bemutatója - Informatórium; Szó-kalauz a kortárs információs kultúrához - alkalmából. A kalauz az információ elő- vagy utótagú kifejezéseket sorolja fel strukturáltan. Az "információ" tag időnként adatra, időnként tudásra cserélhető. Sőt, időnként akár cyber-re.
A kötetben való tájékozódást szókategóriák felsorolása (információs alapkategóriák, negatív információ, politika és politikatudomány stb.) szójegyzék (tartalomjegyzékként), szókategória-jegyzék és maguk a kb. másfél oldalas szócikkek segítik. Ez utóbbiakban: szinonimák, ellentétek, kategóriák és használati jellemzők. Az anyag egyaránt tartalmaz tudományos és szleng-kifejezéseket is. A vaskos kötet láttán elmélázik az ember, hogy az utóbbi évtizedekben mennyire megszaporodtak az információ-kifejezések. Ugyanakkor a könyvbemutatón jelen lévő 1926-os születésű Vietorisz Tamás professzor elmondta, hogy az utóbbi 80 évben a látványos fejlődés ellenére milyen hasonlóak maradtak a problémák.
A kötet - és majdan a kapcsolódó adatbázis - alkalmas arra, hogy az adatokkal, információval és a tudás kezelésével foglalkozó szakemberek közötti megértést, átjárást, pontos kommunikációt segítse. Ezzel szinte sarokkőként hozzájárul a könyvtáros szakma infrastruktúrájának építéséhez is. (összeáll.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról