Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Inkorrekt osztályozás

A Kongresszusi Könyvtár könyvtári osztályozási rendszere a fehér amerikai férfi nézőpontját tükrözi. Így pl. máig használják osztályozásra az "illegális idegenek" kifejezést. Ugyan 2016-ban a könyvtár ezt megváltoztatta "nem állampolgárok" és "illegális migráció" kifejezésekre, a Képviselőház visszaállíttatta velük a korábbi terminust.
- Magam idehaza a cigány emberekről szóló kötetet láttam egy könyvtárban a deviáns viselkedés kategóriába besorolva. (MG)
- A témában a KIT-nek Ungváry Rudolf nyilatkozott: - Egy osztályozási rendszer vagy egy információkereső nyelvi szótár (tárgyszójegyzék, tezaurusz stb.) jelmondata: "minden névnek, amely létezik". Olyan nincs, hogy ne legyen valami tárgyszó, deszkriptor, vagy osztályt megnevező kifejezés, mert politikailag valakinek nem komilfó. A migránsokról se szeri, se száma a forrásoknak. A píszí alapján csak "menekültek" lehetne a tárgyszó, hiszem gonosz rasszisták minden menekültet is migráncsokoknak neveznek. Pedig nem minden migráns menekült, és nem minden menekült akar migráns lenni. Egy osztályozó szakembernek az osztályozás/tárgyszavazás specifikusságának szakmai szabályai (egyben a szakmai tisztesség) alapján mindig a legspeciálisabb osztálynevet vagy tárgyszót kell a tartalom szempontjából hozzáférési pontnak választania. Esetünkben hol a "migráns", hol a "menekült" kifejezéseket, hol pedig mind a kettőt. Hogy az ideologikus nézőpont hova vezethet: a szovjet egyetemes osztályozási rendszerben (a "rubrikátorban") a legmagasabb szintű csúcsfogalom a "marxizmus-leninizmus" volt (lévén ugye az mindennek az alfája és omegája). Ennél fogva a "fasizmus" osztálya egyik fajtája lett a "marxizmus-leninizmus" osztályának, hiszen valamelyik alárendeltjeként lehetett csak szerepeltetni a hierarchiában Az ember egyszerre fogja a hasát a hahotázástól, és döbben meg a hülyeség határtalanságát megint tapasztalván. Amerikai Egyesült Államokban a Képviselőház visszaállítatta a korábbi terminusokat, azaz szerencsére még győz a józan ész - nem úgy, mint újabban sokhelyütt az ellenkezője. (Ungváry Rudolf)

Hírforrás: Citylab
2019. március 25.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=inkorrekt_osztalyozas
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról