Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Innováció és nagy szervezetek -- konzervált impotencia?

Nemrégiben jelent meg Somogyi Ferenc és társai által art A magyar emberitőke-állomány állapota c. kötete. Ez alkalommal érdemes visszatekinteni a szerző közel 20 éve írt megállapításaira. Hogy a cikkben foglaltak mennyire aktuálisak, mindenki maga eldöntheti:
- Személytelenség és egységesítés: 'Az ügyrend által behatárolt döntési-cselekvési keretek nem engedik meg, hogy az alkalmazott emberi mivoltát, személyiségét ki-bontakoztathassa. Magatartását a hivatali etikett, az elvárt szervilizmus határozza meg. Vágyai, szenvedélyei, intuíciói, ötletei csak abban az esetben terelhetők mederbe, ha a hivatal ügyrendjén keresztül érvényesülnek, viszont az ügyrend eltüntet minden személyességre utaló vonást.
- Valóság kontra vezetés: 'A hierarchia felső szintjei a szervezeten belül abban érdekeltek, hogy minél centralizáltabb és többszintűbb legyen a struktúra. Ezek a szerveződési elvek kizárják a belső nonkonformizmust, s ezáltal a kritikát. A végeredmény: a csúcsvezetés és a valóság egyre távolabb kerül egymástól.
- Döntéshozatal: 'Minden főkutya nagyfokú hajlamot mutat a terjeszkedésre, az információ monopolizációjára, ezzel biztosítja illetve erősíti pozícióját. Az ügyrendbe nem foglalt döntést olyan szinten hozzák, hogy a döntéshozó védve legyen azok kritikájától, akikre a döntés vonatkozik.'
(Innováció bürokratikus nagyszervezetekben / Somogyi Ferenc. In: Vezetéstudomány 24 (1993) 10 p. 45-50

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról