Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Innovatív, gyakorlati foglalkozásokkal ragadják meg az írástudást a könyvtárak (olvasóink szavazatára)

Az amerikai felnőttek ötöde funkcionálisan írástudatlan - a Library Journal cikkében négy könyvtár számol be arról, hogy hogyan néznek szembe ezzel a problémával, különböző innovatív programok keretein belül.
Az új bevándorlóknak, akik az angolt második nyelvként tanulják, azt kell megtanulniuk, ami szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy új életet tudjanak kezdeni Amerikában. Lindsay Southworth a vezetője a philadelphiai könyvtár Edible Alphabet ("Ehető Ábécé") programjának, ahol az írástudást főzéssel kombinálják. 6-8 hetes programokat kínálnak, heti 1-2 találkozóval. Mindenki megfőz egy receptet, miközben a konyhai szókincsén dolgozik.
- Sokak számára probléma az elszigeteltség. A közös főzés viszont minden kultúrának a része. Az emberek magányosak, hiányzik nekik a családjuk, barátaik. Ezeken az órákon új embereket ismerhetnek meg, és kevésbé lesznek egyedül - mondta Southworth.
Sokan vándorolnak be Mexikóból Texasba, ezért az angol nyelv hiánya egy igazi kihívás. Az angol nyelvvel küzdők magas száma miatt létrehoztak egy igényekre szabott programot.
- A mi programunk arról szól, hogy megélhetést tudjanak teremteni maguknak az Egyesült Államokban - mondta Martha Toscano, a texasi El Paso könyvtár koordinátora.
Az El Paso minden könyvtárában elérhetővé teszi ezt a programot, ugyanolyan időbeosztással mind a 12 helyen. Ezenkívül ajánlanak informatika órákat kezdőknek, állampolgársági ismereteket, és olyan iskolát felnőtteknek, ahol megszerezhetik a diplomát.
Natalie Cole programja Kaliforniában nyújt segítséget, nemcsak a bevándorlóknak, hanem azoknak is, akik fejleszteni szeretnék írástudásukat. Az elején mindenki részt vesz egy interjún, ahol elmondhatják mit szeretnének tanulni, és mik a céljaik. Ez alapján választják ki számukra a megfelelő oktatót.
A tucsoni Pima County Public Library link régóta futó programja a ReadStrong, melynek célja az volt, hogy idősebb gyerekek olvasási készségét fejlessze; most viszont már egyre fiatalabb gyerekekkel dolgoznak. Olyan könyveket választanak számukra, melyek érdekelni fogják őket, így pozitív érzésük marad az olvasással kapcsolatban.
A programok sikeresek, az emberek elérik céljaikat, nyelvtudásuk fejlődik, és sokszor még egy újabb programra is ellátogatnak. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról