Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Intellektuális szabadság, sokszínűség és igazságosság, inklúzió - PLA-konferencia (olvasóink szavazatára)

Intellektuális szabadság és sokszínűség, igazságosság és inklúzió. Egyaránt fontosak. Nem egyik vagy másik, hanem ezek mindegyike. Erről szólt a 2024. április 3-5. közt Columbus-ban (Ohio) tartott Public Library Association (PLA) konferencia.

Egy panelbeszélgetés például a könyvtilalommal foglalkozott. A résztvevők megállapították, hogy az ellenkönyvtári törvényekben a nyelv egyre szofisztikáltabbá válik, annak érdekében, hogy bizonyos kifejezéseket megkerüljenek. Így például a pornográfia helyett a szexuálisan explicit anyagok szóhasználat jelent meg, ami - a csökkentett egyértelműség miatt - kevesebb jogi akadályba ütközik.
Arizónában pedig a grooming (röviden szexuális behálózás link ) kifejezést vezetnék be. A könyvtári szövetség igyekszik elérni, hogy megvétózhassa a törvényjavaslatot.

A proaktív szemlélet többször szóba került a konferencián. De a könyvtárak csak oktatásra és nem (politikai célú) orientációra jogosultak. Szervezhetnek például jelölti beszélgetéseket, fórumokat, megvitathatják a helyi kérdéseket. A résztvevők szerint cselekedni kell, nem állhatnak a könyvtárak a háttérbe, azt gondolva, hogy más fogja megtenni helyettük. Ösztönözni lehet az embereket, hogy hallassák a hangjukat azért, amiben hisznek.

Másrészt a döntéshozókat tájékoztatni kell arról, ami a könyvtárban történik. Továbbá biztosítani, hogy a munkavállalók is értsék, mit miért tesznek. Meg kell győződniük arról, hogy megvan minden szükséges felszerelésük. Emellett támogatni kell őket, hogy nehéz dolgokról is tudjanak beszélni a látogatókkal, például politika, intellektuális szabadság, faji kérdések.

Külön előadások is foglalkoztak a kisebbségekkel. A Közösségi Wellness Központokat 2022 novemberében indították el három helyszínen, amely afroamerikai lakosoknak 114 programot kínál, pl. jóga, egészséges táplálkozás témájában. Orvosi ellátást nyújtó szolgáltatókkal és szociális szolgáltatásokkal is kapcsolatban állnak.

A probléma másik része a fekete könyvtárosokat érő atrocitások. Találkoznak nyílt rasszizmussal, kevésbé nézik el hibáikat, és úgy érzik, nem vihetik bele teljes valójukat a munkájukba. A helyzeten a mentorálás, példamutatás segíthet. (ref.: Habók Lilla)

Talán nem véletlen, hogy a CILIP is lényegében e témában hirdetett konferenciát: link .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról