Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Interaktív kiállítás egy könyvtárban elkövetett bűntényről - eseménygenerálás

Haverfordi Főiskolai Könyvtár őrzi azokat a dokumentumokat, amelyek Sarah Stout 1699-es meggyilkolásával és az azt követő nyomozással kapcsolatosan fennmaradtak az utókor számára. Az intézmény úgy döntött, hogy ezt az érdekes történelmi eseményt, egy máig megoldatlan bűntényt választja az új kiállítása központi témájául. A könyvtár céljai között szerepelt, hogy szélesebb körben is megismertesse kvéker gyűjteményét, amely 35 ezer nyomtatott dokumentumból, 2400 kéziratból és számtalan egyéb dokumentumból áll, amelyek között digitalizált és digitálisan létrejött is található. Sarah Stoutot, a fiatal és gazdag kvéker lányt holtan találták, a boncolás idegenkezűséget állapított meg, és megkérdőjelezte a fulladással, illetve a későbbi öngyilkossággal kapcsolatos feltételezést. A bűntény elkövetésének vádjával Spencer Cowpert, egy gróf fiát és három lehetséges bűntársát állították bíróság elé, akiket aztán felmentettek. A kiállítás kurátorai arra kérik a látogatókat, vizsgálják meg a bizonyítékokat, és hozzanak ítéletet.
A kiállítás rámutatott egy új feladatra: a könyvtárnak újra kell gondolnia kiállítás-kínálatát, és új gyakorlatokat kidolgoznia, amelyek digitális elemeket is tartalmaznak, hiszen ezek új ötletek megjelenítésére is lehetőséget adnak. A Haverfordi Főiskolai Könyvtár azóta más intézményeknek is segített gyakorlatának átadásával, s mindezt több konferencián is bemutatták. A kiállításon a könyvtárosokkal együtt hallgatók és oktatók is dolgoztak, akik több tudományterületről érkeztek, mindenki hozzátéve a kiállításhoz a maga szakterületét. A főiskola több kurzusa is kapcsolódott tartalmában a kiállításhoz, amely a hallgatókra a kritikus gondolkodás és a konceptualizálás terén fejlesztő hatást gyakorolt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról