Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Internetezéstől a dragqueen storytime-ig - a Brooklyn Közkönyvtár kínálata

Hogy néz ki, mire használják nálatok a könyvtárt? - kérdezte a Klub Rádió műsorvezetője Orsós László Jakabot, a Brooklyn Közkönyvtár művészeti igazgatóját.
- Az internetezés az egyik legfontosabb dolog. Külön teremrendszerek vannak erre. Irdatlanul, exponenciálisan megy fel az e-könyvek száma. Tömegesen töltik le. Emellett mindenféle oktatás megtalálható: kisvállalkozási oktatás, bevándorlók bevezetése az ország kultúrájába és felkészítésük az állampolgársági tesztekre, adószakértés, nyelvóra, filmklub... A könyvtár egy héten több ezer programot biztosít a hatvan épületében, ingyen. Reggel 8-tól vannak gyerekprogramok. Az is belefér, hogy dragqueen-ek [női ruhába öltözött férfi előadók] tartanak storytime-ot, azaz olvasnak, mesélnek. Ami miatt az orosz emigránsok, akik Brooklyn tengerparti részén élnek, kivonultak a könyvtár elé és tüntettek. Szintén a mi feladatunk volt e helyzetet kezelni. (...) Másnap reggelre lépnünk kellett. Írtunk egy levelet, amelyet kitettünk a könyvtárban, hogy
- a mi döntésünk volt
- nem gondoljuk, hogy bárkit, bármit is megsértene
- támogatjuk ezt
- a közönségünk is támogatta: 150 család vett részt rajta
- a dragqueen-ek is jól dolgoztak: bejönnek drag-ben és mesélnek sztorikat. (Meghallgatható: 25'50")

Régebbi hírforrás(ok): New York-i magyar könyvtáros; ahogyan a rasszizmust és a megújulás lehetőségét a könyvtárból látja link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról