Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szavazás

Megosztja-e a könyvtárosokat a politika?

  • • Leginkább választások környékén
  • • Nem, a szakmai, baráti kötődések erősebbek
  • • Sokakról tudható, melyik szekértáborhoz húz.
  • • A szakmai elképzeléseket gyakran felülírja a politikai hovatartozás
A SZAVAZÁS LEADÁSÁHOZ KATTINTSON IDE

KIT hírlevél évfolyamok

| 2024 | 2023 | 2022 | 2021 |
| 2020 | 2019 | 2018 | 2017 |
| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 |
| 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
| 2008 | 2007 | 2006 | 2005 |
| 2004 | 2003 | 2002 |

2024



 


Ínycsiklandó gasztrokaland a könyvtár-klubban - ánizsos masztikával

Bulgária tradicionális ételeinek világában kalauzolta hallgatóságát Klebniczki Renáta, a szegedi bolgár közösség tagja a Stefánia Fiókkönyvtár-klub [Szeged, Somogyi-könyvtár] bolgár hónap programsorozatának keretében.
A résztvevők megtudhatták, hogy a bolgár gasztronómia egyik legkedveltebb fűszernövénye a csubrica, mely leginkább a csomborhoz és a borsikafűhöz hasonlító ételízesítő. Reggeli gyanánt előszeretettel fogyasztanak bánicát, mely szirenével, azaz sós fetasajttal és almával, tökkel vagy hagymával töltött rétestészta. Mellé szívesen isznak ájránt, mely hígított, sós joghurt, vagy buzát, mely gabonából erjesztett ital.
Kiderült, hogy a vendégszeretetükről híres bolgárok nem szeretnek kapkodni, ha evésről van szó. Ha asztalhoz ül a család, gyakran egy óra is eltelik két fogás feltálalása között, melyek közül a saláta a legfontosabb számukra. Előszeretettel fogyasztanak sült kápia paprikát, zöldségekből és szirenéből álló sopszkát, valamint uborkából, joghurtból, fokhagymából és dióból álló sznezsankát, melynek híg változata a tarator. A főzelék nem jellemző része gasztronómiájuknak, azonban leveseiket felettébb gazdagon sűrítik zöldségekkel.
Tradicionális főételük a kebabcse, mely darált sertés- és marhahúsból készült, roston sült kolbászka, amit római köménnyel ízesítenek. Másik hagyományos fogásuk a muszaka, mely krumpliból, darált húsból és padlizsánból készült, tojásos-tejes öntettel leöntött, rakott főétel. Jellegzetes desszertjük a sajtolt napraforgómagból készített halva, valamint a rózsalekvár. A legjellegzetesebb nemzeti italaik pedig az ánizsos masztika, valamint a rakija, azaz a szőlőpálinka.
A könyvtár bolgár hónap rendezvénysorozata október 8-án folytatódik Farkas Baráthi Mónika előadásával, aki a bolgár folklór világában kalauzolja majd közönségét. Ezt követően pedig október 15-én Klebniczki Györggyel a tradicionális bolgár dallamok szárnyán utazhatnak az érdeklődők.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról