Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Iskolai informatika - egyebek mellett kritikai gondolkodás, problémamegoldás is kellene

A magyar iskolarendszer még javában a harmadik ipari forradalom kihívásaival birkózik, miközben már a negyedikkel kellene foglalkoznia. Egyebek között ezt állapította meg Radó Péter oktatáskutató Az iskola jövője című, link nemrég megjelent kötetében.
Eszközökben egyébként látszólag nem is áll olyan rosszul a magyar közoktatás. Internet gyakorlatilag minden intézményben van, csakhogy a sávszélesség alacsonyabb az európai átlagnál (a minimálisan szükséges 30 Mb/s-hoz képest átlagban 4 Mb/s). A számítógépek túlnyomó többsége pedig a laborokban van, ezért más tanórán nem érhető el. Ráadásul a gépek öregek, és csak mintegy harmaduk kapcsolódik az internethez. Interaktív táblákkal viszont európai összehasonlításban is előkelő helyen állunk, kérdés, mire használják azokat.
Az oktatáskutató azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a sikeres munkavállalóknak manapság olyan készségekkel is rendelkezniük kell, mint a kritikai gondolkodás, a problémamegoldás, a kreativitás, az interkulturális kommunikáció.
Egyelőre azonban inkább csak az iskolarendszeren kívüli képzések alkalmazkodnak az új igényekhez. Szaporodnak a programozást, robotikát és egyéb digitális készségeket fejlesztő tanfolyamok. Mindez pedig utolérhetetlen az egyébként is hátrányos helyzetű, szegényebb családokba született gyerekeknek, akiknek így tovább csökken az esélyük a korszerű tudás megszerzésére.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról