Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Iskolai könyvtárak 2020-ban, a pandémia idején (olvasóink szavazatára)

Mikor a járvány miatt be kellett zárni az iskolákat, akkor New York City iskolai könyvtárának igazgatója tudta, hogy át kell gondolni a teljes munkájukat. Elkezdte átdolgozni, hogy a 14 céljukat hogyan lehet távolról is biztosítani a tanítás-tanulásban és az adminisztrációban. A távmunka gyakorlati tudnivalóit összefoglaló segédletet egy héttel a bezárások után kiküldte, és elterjedt az államban, majd egy webinár után az országban (link ).
Itt az ideje változtatni, mondják a szakértők, akik belefáradtak a meglévő gyakorlat virtuális módszerekkel való helyettesítésébe. A változás nem csak a mostani helyzetnek szól, hanem a jövőre nézve is. Hogy mit gondolnak az emberek a könyvtári szolgáltatásokról. Az iskolai könyvtárosok nincsenek osztályteremhez kötve, távolról is segíthetik a tanárokat technológiával és forrásokkal.
A legnagyobb probléma, hogy a könyvtárosok kimerültek. Nincs energiájuk most átgondolni a változásokat. Készítik a videókat, forrásokat, technológiai támogatást. De azokat is el kéne érni, akik hagyományosan nem mennének be a könyvtárba. Új szolgáltatásokat is ki kellene találni a meglévők mellett.
Sok példa van, hogyan reagáltak proaktívan a pandémiára. Van, aki a tanárokat és diákokat kezdte összekapcsolni a területi adatbázisokkal. Virtuális oktatásokat készített, vagy segített a szülőknek az online eligazodásban. Eszközöket kölcsönzött, új Wi-Fi kapcsolatokat épített ki. Online mesedélutánokat és olvasóköröket szervezett. Álhírek felismerését vagy az egészséges életvitel alapjait oktatták. Vannak, akik szerint a könyvtárosoknak a tanterveket is ismerni kellene, hogy a tanár betegsége vagy más hirtelen ok miatt helyettesíteni tudjanak. A pandémiát sokan lehetőségként fogták fel, hogy új dolgokat próbáljanak ki.
A Lilly orvosi könyvtárának link csapata szintén fontos feladatot kapott. Gyorsan össze kellett gyűjteniük a sokakat érdeklő kérdésekre a válaszokat. Pl. hogyan lehet maszkot fertőtleníteni, mikor lehet fertőzés után biztonságosan visszatérni a munkába, hogyan kell kezelni az akut légzési problémákat. A gyakori kérdések és válaszaik elérhetők a csoport weboldalán (link ). Jó példája, hogyan tudja egy könyvtár gyorsan alkalmazni a tudását a forrásismeretén és információs írástudásán keresztül. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról