Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Iskolai könyvtárak 2021: hatásuk, akadályok és küzdelmük a jövőért (olvasóink szavazatára)

Egy amerikai kutatás szerint az iskolai könyvtárosok száma drasztikusan csökken. 2019-re 20 százalékkal csökkent az arányuk a tíz évvel azelőtti állapothoz képest. A riport Washington, Seattle és New York iskoláiból gyűjtött adatokat. (School Librarian ­Investigation - Decline or Evolution? - a 21 oldalas riport innen kérvényezhető: link
A könyvtárosok elvesztése különösen súlyosan érintette azokat a területeket, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Az adatok a COVID előtti időszakot mutatják be. A pandémia hatása még nem ismert. A segélyfinanszírozások során akár újra is nyithatnak a már bezárt könyvtárak, vagy máshol is megnyithatnak a pályázatból.
Hogy miért lennének fontosak az iskolai könyvtárosok? Létfontosságú szerepet játszanak a tanulásban, elősegítik a sokrétű írástudást, a kritikus gondolkodási készségeket, az olvasás egész életen át tartó szeretetét. Néhány kiemelt példa:
- Julie Maleket, denveri iskolai könyvtáros nem csak a diákok és a könyvtár között hoz létre kapcsolatot. Hanem a gyerekek, az iskola és a tágabb közösség között is.
- Joseph Vernacotola, Baberton iskolai könyvtárosa dokumentálta a történéseket a járvány közben. Könyvtárukat bezárták, osztályteremmé változtatták. Neki matematikát és irodalmat kellett online tanítania. Most, hónapok óta tartó bizonytalanság után visszatért az újra nyüzsgő könyvtárba. Neki szerencséje volt, de más esetekben meglátták az iskolák, hogy boldogulnak könyvtáros nélkül. Más könyvtárosokat végleg tanárnak helyeztek át. Megszűnt az iskolai könyvtárosra fordított költségkeret, így a helyzet már nem is visszafordítható.
Az említett riport statisztikákat mutat pl. finanszírozásról, teljes és részmunkaidős munkahelyek számáról. A történetek alátámasztják, miért fontosak a számok. Mit tehetnek a tanulókért, családokért és közösségért a könyvtárosok. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról