Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Iskolai könyvtári tanácsadók - megkönnyítik az iskolaigazgatók munkáját is

A svéd közoktatásban egyre inkább előtérbe kerül az ún. iskolai könyvtári tanácsadók alkalmazása az egyes járásokban (kommun). Feladatuk kettős. Egyrészt, ahol az adott iskolának van könyvtára, szakmai tanácsokkal kell segíteniük az iskolai könyvtárosok munkáját. Másrészt könyvtár hiányában a tanácsadói szerep a könyvtári és információs műveltség fejlesztésével kapcsolatos iskolai funkciók működtetésére irányul. A Svéd Nemzeti Könyvtár megbízásából 59 járásban működnek ilyen tanácsadók. A legtöbben tanárok, akik heti 5-20 órát tudnak erre a feladatra fordítani.
A tanácsadók nem az iskola alkalmazottai. Széles körű általános és pedagógiai műveltséggel rendelkeznek, ebből kiindulva tudják segíteni a gyakran több iskolában felváltva dolgozó iskolai könyvtáros munkatársaikat. A célkitűzés az, hogy az iskolai könyvtári szolgáltatások pedagógiai hozadéka hasznosuljon az iskola mindennapjaiban. Attitűdformálásra van szükség, hogy a fenntartók befektetésnek lássák az iskolai könyvtárosok munkáját, s ne egyszerűen minél kevesebb pénzből teljesítendő kötelemként tekintsenek az iskolai könyvtári feladatokra.
A tanácsadók félévente kétszer tartanak megbeszéléseket egymás között. Ilyenkor kicserélik tapasztalataikat arról, hogy a forráshiányos iskolákban milyen kreatív ötleteket lehet az igazgatók elé tárni úgy, hogy a könyvtári szolgáltatások ne rakjanak további terheket az intézményekre. Miképpen lehet például író-olvasó találkozókat szervezni vagy többnyelvű programokat rendezni a nem svéd anyanyelvűek számára? Hogyan lehet egyes iskolai könyvtári tevékenységeket az iskolai stratégia, a pedagógiai program részévé tenni?
Az igazgatóknak is nagy segítség, ha bemutatják nekik, hogy az iskolai könyvtári feladatok ellátása hogyan szolgálja egyben a tanulók egyes kompetenciáinak aktív fejlesztését is. Az egyre szűkülő iskolai pénzügyi háttérből kifolyólag a 2018-as statisztikai adatok szerint a tanulók csupán 37%-a jár olyan intézménybe, ahol önálló iskolai könyvtár működik. Ezt egészíti ki 419 integrált iskolai- és közkönyvtár. Emellett számos iskolában csak félállásban tudnak iskolai könyvtárost foglalkoztatni, e pozíciókat pedig igen nehéz betölteni. A tanácsadók sokat tudnak segíteni abban, hogy - az egyes járások és az iskolák szintjén egyaránt - iskolai könyvtári stratégiai terveket állítsanak össze annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló munkaerő és pénzügyi erőforrások a lehető leghatékonyabban felhasználhatóak legyenek. (Aki ismeri a jó széljárást: iskolai könyvtári tanácsadók Svédországban ref.: Németh M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról