Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Iskolaikönyvtár-építés példaszerűen - ausztrál módra

Patinás ausztrál fiúiskola, öregedő könyvtárral, rossz elhelyezkedés, tömött, magas polcok, kevés ülőhely, rugalmatlan berendezések + 19 millió ausztrál dollár a költözésre.
A Brighton Grammar School költözésének tapasztalatai Kris Paterson könyvtárostanár mutatta be az IASL maastrichti konferenciáján 2015. június 30-án.
- Az 5 hetes költözéshez logisztikai szakember segítségét is igénybe vették, 2 hónapos zárva tartást a félév zárására időzítették.
- Az emeleti helyett a földszinten nyitottak, közel főbejárathoz.
- Tudatosan az iskolába járó 3 és 18 év közötti fiúk igényeit veszi alapul: alacsony polcok, rugalmasan berendezés és bútorzat, természetes fény.
- A polcok kapacitása miatt karcsúsították az állományt: 3000 kötet került szabadpolcra, 4000 a raktárba.
- A projekt során nyíltan, értően kommunikáltak a tanárokkal, munkatársakkal, a diáksággal, a szülőkkel, közölték az egyes lépések terveit.
Az új épületében önkéntesprogramot hirdettek: az iskolába járó fiúk segíthetnek új műveket választani a könyvtár számára, segíthetnek diáktársaiknak a katalógushasználat elsajátításában vagy promóciós anyagokat tervezhetnek az új könyvtár számára.
A látogatószáma érezhetően megnövekedett, a kölcsönzések száma 20%-kal nőtt. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról