Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Képesség- és ismerethiányról árulkodó könyvtárosi nyilatkozatok - tartalomelemzés

Nyilván nem lehet egyszer előforduló jelből megalapozottan a valóság egészére következtetni, de a hasonló jelek feldúsulása egyre megalapozottabb minősítés alapja lehet. Illetve nem biztos, hogy egy sajtóban megjelent nyilatkozat ténylegesen úgy hangzott el, ahogyan az a nagyközönség számára olvashatóvá válik. Ám pl. ha ugyanazon kifejezés, fordulat átlagon felüli gyakorisággal fordul elő, gyanúra adhat okot. Nézzünk két példát, feltételezve, hogy a szöveg ténylegesen így hagyta el a nyilatkozó száját:
- "A cél, hogy a gyerekek minél többet olvassanak." - hallható egy megyei könyvtár igazgatójának szájából. Tünet: elavult olvasáskép; az olvasásban, mint inputban gondolkodik, annak is mennyiségi paraméterében. Ugyanis az olvasás napi átlagban kb. másfél óra alatti mennyiségben jó, onnantól negatívan korrelál a teljesítménnyel (praktikusan: káros). Ráadásul az olvasás nem túl hatékony ismeretszerzési eszköz (hatékonyabb nála pl. a gyakorlat).
- "A megyei könyvtár igazgatója hozzátette: az idén is bevonták fiókkönyvtáraikat a programokba" - azaz felülről lefelé irányuló, asszimetrikus a kommunikáció; nem az dönt (a szubszidiaritás szellemében), aki legjobban ismeri a használót, hanem a felettese. Ez a gyakorlatban megnöveli a téves döntések meghozatalának valószínűségét. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról