Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Ismerős olvasásiminta-változás Ukrajnából

Címkék: felmérés | marketing | olvasás | Ukrajna |

Valamennyi kutatás tanúsítja a gazdasági okok jelentőségét: megszűnt az olcsó és elérhető könyves kultúra. Gondolhatnánk, hogy a drága könyvek megvétele helyett az emberek könyvtárba járnak; a valóságban azonban ez mindössze a felnőtt lakosság 5%-ára igaz. Több kutató a nem olvasás okait abban látja, hogy ma az olvasás nem a mindennapi élet része, időt, gondolkodást igénylő, azonnali hasznot nem hozó elfoglaltság. A kutatásokban részt vevők nagy része valójában nem készült fel arra, hogy magát a nem olvasók csoportjába sorolja.
A szociológiai kutatások tanúsítják, hogy csökkent a szépirodalom olvasása, és némileg nőtt a tudományos és szakirodalomé. A felnőttek és az egyetemisták nagy része különböző okokból csak szakirodalmat olvas. Az olvasás célja általában a szellemi erőfeszítések nélküli lazítás, amit a könyvek nem túl magas színvonala igazol.
A kutatók számos összefüggést találtak a különböző használói csoportok és az olvasási gyakorlat fejlesztési dinamikája között. Az olvasási szokások mindig függenek az iskolázottságtól, az életkortól, a lakóhelytől, a nemtől, de pozitív hatása csak az olvasás szeretetének lehet. (Az olvasás Ukrajnában: az elmúlt évek szociológiai vizsgálatainak eredményei; Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról