Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Itt a még automatább kölcsönzőrendszer (videóval) - mivé képzed a kölcsönző könyvtárosokat?

Van hazai megyei könyvtár, ahol az automata kölcsönzőgép mellett kézzel is kölcsönöznek a kollégák. Ki tudja, meddig folyhat-e pazarló gyakorlat, pláne, ha megjelenik az automatikus kölcsönzés újabb generációja, amely lényegében a már sok éve működő postai csomagfelvevő helyhez hasonlít. A kínai megoldásról szóló videó: link . A hírek szerint Magyarországon is készül hasonló rendszer.
Méginkább érdemes tehát elgondolkodni, hogy a könyvtárakban a technológia kínálta lehetőségek tudatos vagy előrelátás hiányában való elhárítása helyett milyen stratégiát választunk.
1. A kölcsönzés tudatos közösségi és marketing-eseményé fejlesztése, melynek során a könyvtáros a használó
- érdeklődésével, elégedettségével, céljaival kapcsolatos információkat szerez, a szolgáltatás fejlesztése érdekében (felülértékesítés, keresztértékesítés és kontrolling funkciók)
- a használó számára közösségi-szociális élményt nyújt (megértő, mosolygós, a kölcsönzésen túlra mutató támogatás keretében).
2. Teljes automatizálás, melyben a könyvtári kölcsönzést lényegében betanított postai kézbesítő végzi. Ebben az esetben a könyvtáros képesítéssel rendelkező munkatárs más, a kölcsönzéshez képest nagyobb hozzáadott-értékkel bíró tevékenységbe foghat, a helyi igényektől függően közösségi feladatok ellátása, rendezvények szervezése, vagy egyszerűen összetettebb hagyományos könyvtári feladatok végzése.
Maurice B. Line angol könyvtári szaktanácsadó figyelmeztetése: Ha az automatizálásban / racionalizálásban rejlő megtakarítási lehetőséget a fenntartó veszi észre előbb, akkor annak feltehetően költségcsökkentés és elbocsátás lehet a következménye. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról