Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Itthon nem éri meg az e-book -- az elégtelen a digitális könyvtári infrastruktúra a fejlődés gátja

Továbbra is bizonytalan az e-könyvek sorsa Magyarországon, ugyanis az Európai Unió ajánlása ellenére mégsem csökkent a letölthető könyvek áfa tartalma, így ezek a kiadványok sem olcsóbbak annyival, hogy megérné virtuális könyvtárra váltani. Tavaly novemberben L. Simon Lászlónak, a Parlament Kulturális és Sajtóbizottsága elnökének önálló képviselői indítványára az Országgyűlés megszavazta, hogy 2011. január 1-jétől a hangoskönyvek és a letölthető e-bookok a jelenlegi 25 százalékos adókulcsból -- a hagyományos könyvekhez hasonlóan -- a kedvezményes 5 százalékos kulcsba kerülnek. A törvénymódosítástól mindenki azt várta, hogy januártól valóban megéri majd az internetről vásárolni, és beruházni a több tízezer forintos e-könyv olvasókba mondván, a netről sokkal olcsóbban lehet beszerezni a könyvek jogtiszta, elektronikus változatait.
-- A könyvtárak és könyvkiadók jelentős erőfeszítéseiket a papírhordozók beszerzésére és kiadására összpontosítják -- ld. Márai-program. A jövő generációinak igényei az e-könyvek irányába mutatnak, melynek azonban jogi és infrastrukturális keretei nincsenek meg. A késlekedést konzerváló, reaktív szakmai hozzáállás tarthatatlanságára fiatal könyvtári szakemberek évek óta folyamatosan hívják fel a figyelmet. -- Fieszta, az van. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról