Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Izgalmas trendek az USA felsőoktatási könyvtáraiban - a hallgatók hasznában gondolkodnak

Az ACRL (Felsőoktatási és Tudományos Könyvtárak Egyesülete) bizottsága, a Research Planning and Review Committee minden évben sorra veszi a felsőoktatási könyvtárakat érintő legfontosabb trendeket 2016-ban.
- A könyvtárak a más egységgel összefogva kutatási központot hoznak létre korszerű kutatási módszerekkel (vizualizáció, big data kezelése, digitális vagyonértékelés).
- Gazdaságos méretű állomány (pl. What to Withdraw Tool, pay-per-view és a használói igény szerinti beszerzési modell).
- A nagy kereskedelmi cégek, pl. az integrált rendszerek szállítóinak összeolvadása.
- Fontos téma a hallhatók sikeressége, melynek növelésében a könyvtár kulcsszereplő (Assessment in Action - AiA program, mely a könyvtárnak a diákok tanulására, sikerességére gyakorolt hatását vizsgálja).
- Információs műveltség (Framework for Information Literacy for Higher Education; főként az információ kritikus kezelése váltak politikai szempontokat sem nélkülöző kulcskérdéssé).
- Altmetrika és eszközei (Altmetric, ImpactStory, Plum Analytics).
- Munkaerő-igény: technikai felkészültség, a digitális bölcsészet, virtuális szolgáltatások, tudásmenedzsment, együttműködés, a csapatmunka, a kommunikáció; előny az adatelemzés, a vizualizáció.
- Nyílt Oktatási Források (Open Educational Resources - OER) mozgalom. (A legfontosabb trendek az amerikai felsőoktatási könyvtárakban 2016-ban; ref,: Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról