Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Javult a honlapminőség - Vatikáni Könyvtár

A Vatikáni Könyvtár internetes honlapján július 16-tól egyszerűsített eljárással igényelhetők a kéziratok és könyvek. Cesare Pasini, a gyűjtemény prefektusa elmondta, hogy a járvány miatt nehezebb a kutatóknak személyesen eljutniuk a könyvtárba, ezért a honlap még könnyebbé kívánja tenni az online kutatómunkát.
Új grafikai arculattal, több szolgáltatással és bőséges tartalommal jelentkezik az Apostoli Könyvtár új honlapja, mely angol és olasz nyelven használható. Egyszerűbb és intuitívabb a kéziratok vagy a könyvtárban őrzött egyéb iratok keresése. Közvetlenül böngészhetők a katalógusok és a digitalizált könyvtári anyag, a kiadott művek listája, elérhető a könyvtár saját Twitter-fiókja, illetve online vásárlásra is lehetőség nyílik. Az újítás különösen időszerű most, amikor a pandémia miatt bevezetett egészségügyi óvintézkedések megnehezítik a tudósok könyvtári kutatását.
A Vatikáni Rádió interjút készített Cesare Pasini prelátussal, az Apostoli Könyvtár prefektusával, aki bemutatta az új honlapot. A főoldalon a katalógusokkal és a digitális könyvtárral találkozunk, hiszen aki személyesen vagy virtuálisan érdeklődik a gyűjtemény iránt, szívesen nézelődik az érmék, a metszetek és a nyomtatott vagy kéziratos dokumentumok között. Lehet, hogy olyasmire bukkan, ami fontos a kutatásához, vagy egyszerűen csak felkelti a kíváncsiságát a számtalan kincs, melyet a könyvtár őriz.
Regisztrált felhasználók speciális kérésekkel is fordulhatnak a könyvtárhoz. Megkönnyítették az intézmény által megjelentetett kötetek keresését. Az érdeklődők fotóanyagokat is kérhetnek tanulmányozásra vagy szakmai célokra. A Hírek és események rovatban minden fontos történésről számot adnak, ami a könyvtár tevékenységét érinti. Bemutatják a frissen kiadott köteteket, illetve a 2008 óta megjelenő hírlevél tizenkét évfolyama is itt olvasható. A Twitteren is jelen van az Apostoli Könyvtár (@bibliovaticana), ahol azonnal közzéteszik az érdekes információkat, így közvetlenül kommunikálhatnak az érdeklődő nagyközönséggel.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról