Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Jelentősen nőtt Svédországban a digitális kölcsönzés mennyisége (már a járvány előtt!)

A Svéd Nemzeti Könyvtár link által gondozott országos statisztikák szerint 2019-ben meredeken nőtt a digitális kölcsönzés mennyisége a közkönyvtárakban. Az e-könyvek letöltése 14%-os növekedést mutatott: minden egyes svéd polgárra átlagosan 8,4 kölcsönzött e-médium jutott. 2,4 millió e-könyvpéldányt kölcsönöztek összesen a közkönyvtári rendszerben - az e-könyvek kölcsönzése 6%-kal nőtt -, ez a forgalom viszont csupán az összes kölcsönzés 6,5%-át tette ki! A közkönyvtárakban az e-könyvcímek száma 10%-kal, a streamingalapon megtekinthető filmek száma 122%-kal nőtt. Az elmúlt tíz évben a könyvek, filmek és egyéb fizikai hordozókon megjelenő dokumentumtípusok állománya mintegy 20%-kal csökkent. A közkönyvtárakban visszaesett a személyes látogatások száma, viszont - az e-dokumentumok fokozott használata mellett - a fizikai térben a könyvtárosokhoz intézett kérdések száma emelkedett, ami jól mutatja a könyvtár, mint közösségi információs tér társadalmi jelentőségét. Az óvodákban, illetve sportlétesítményekben kialakított fiókkönyvtárak különösen népszerűek. Az iskolai könyvtárak száma emelkedik, ám a közkönyvtárak száma fokozatosan csökken, az ezredforduló óta mintegy 25%-kal apadt.
2015-ben még csak 53 kistérségben lehetett találni hosszabbított nyitvatartási idejű könyvtárakat, 2019-ben országos szinten már a kistérségek felében volt elérhető ilyen intézmény. 31 kistérségben ellenben nincs olyan könyvtár, amely hétköznap 18 óra után, illetve hétvégén nyitva tartana. Összességében azonban a nyitvatartási napok száma évről évre nő.
A felsőoktatási könyvtárakban a digitális előfizetéses források (könyvek, folyóiratok) használatának mintegy 10%-os növekedése volt megfigyelhető. Kérdéses azonban, hogy ez a trend az Elsevier kiadói konszernnel kötött szerződés felbontása után is tovább érvényesül-e majd 2020-ban. Az e-médiumokra irányuló keresések, illetve letöltések összesített mennyisége a felsőoktatási szektorban 129 millió volt. Ezekben az intézményekben a fizikai hordozón megjelent dokumentumok száma mintegy 3 millióval lett kevesebb 2015 óta, míg 2019-ben 15,7 millió e-cím volt elérhető az ország egyetemi könyvtáraiban. 2019-ben a felsőoktatási könyvtáraknak összesen 12,6 millió látogatójuk volt. Ez a szám stagnálást mutat, a korábbi években viszont a látogatottság terén enyhe csökkenés volt tapasztalható a növekvő hallgatói létszám ellenére. (Jelentősen nő Svédországban a digitális kölcsönzés mennyisége; ref.: Németh M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról