Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Jó helyen vannak-e könyvtárak a weben, s katalógusaik megfelelőek-e?

A könyvtárosoknak át kell gondolniuk, hogy jó helyen vannak-e a weben, a katalógusaik megfelelőek-e, a könyvtárak együttműködnek-e az adatok előállításában. Horváth Zoltánné megemlítette (az Operatív információtechnológia 2010. Fórum üzletről és technológiáról c. konferencián) kifejtette: a felhasználó részéről követelmény, hogy a könyvtárban is megtalálja, amit Google-n keres és a Google-ben megtalálja a könyvtárat. A WorldCat termékcsaládja a legnagyobb nyilvános online katalógus a világon az előadó meglátása szerint.
A GRID-ben a rendszerek együttműködnek, így a kis könyvtárakban ugyanazt lehet biztosítani, mint a nagyobbakban. Bevezetődik a műszintű adat. Egy könyvtári rekordban szerepelhet egyszerre valaminek a könyvváltozata, színdarabja, hangfelvétele stb. A meta-adat nemzetközi, de a könyvtárosoknak sok nehézséget okoz, hogy hogyan írják le, mi legyen a tartalma. A WorldCat-ban megnézhetjük Ady Endre publikációs gyakoriságát is, hogy milyen könyvtárakban található meg stb. -? tehát nagyon sok adat gyűlik össze egy helyen. Ez a Virtual International Authority File, amire Magyarországon is nagyon várnak. A felhasználó pedig ragaszkodik hozzá, hogy mindent egy oldalról érjen el, ez a 'use it and get it'.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról