Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Jó munkahely, csak ne lennének olvasók, akik megszakítják elmélyült munkámat

... hallja az ember kollégák között félig viccesen, félig komolyan. De hogyan is állunk ténylegesen a megszakításokkal?
- Egyre több kísértés vagy zavaró tényező akadályozza a folyamatos, elmélyült munkát, ám kutatások szerint ezek korántsem mindig frusztrálók. Nem árt azonban az óvatosság, különösen a home office-ban.
Manapság átlagosan negyven másodperc nyugtuk van a dolgozóknak két megszakítás között, ami jelentős romlás a kétezres évek bő három percéhez képest. Még aggasztóbb, hogy a kizökkenést csak az esetek felében okozzák külső ingerek, ötven százalékban maguk a dolgozók csábulnak el, hogy - ha csak rövid időre is - valami mást csináljanak.
A feladatukat ilyen vagy olyan okokból gyakran megszakító munkavállalók egy része gyorsabban végzi el ugyanazt a tennivalót, mint a nagyobb nyugalomban dolgozók, de az elvesztegetett idő miatti kompenzálásnak ára van - emlékeztet Gloria Mark.
Publikálás előtt álló vizsgálatukban elektronikus kütyükkel körülvéve dolgozó embereket kérdeztek arról, hogyan élték meg, amikor valami vagy valaki megzavarta őket a munkájukban. Érdekes módon az esetek legalább harmadában ez izgalmat, sőt örömöt váltott ki belőlük. ... Igen fontos például az időzítés, hiszen az emberek akkor örültek egy váratlan értesítésnek, telefonnak vagy betoppanó kollégának, ha épp nem voltak nagyon belemerülve a munkába, mondjuk ebédszünet előtt.
Gyakori megszakítás mellett - hangsúlyozza a kutató - képtelenség elmélyülten dolgozni, átélni a flow-élményt, vagy bármiféle innovatív gondolatra jutni. Ezért vezették be az Intelnél már 2012-ben azt, hogy minden dolgozónak legyen hetente négy olyan órája, amikor semmiféle zavaró tényező nem szakítja meg a munkáját. A munkahelyi vezetőknek legalább akkora a felelősségük a zavartalanságot illetően, mint maguknak a dolgozóknak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról