Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Más munkahelyet keresnek maguknak a felsőoktatási könyvtárosok - de miért? (olvasóink szavazatára)

Miért hagyják ott a felsőoktatási könyvtárosok az állásukat egy másik helyen hasonló pozícióért? Az amerikai felsőoktatási és kutatói könyvtárak egyesületének 2019-es tanulmánya most bemutatta az okokat. A kutatást különböző módszerekkel végezték. Az eredmény szerint 20 faktor 4 kategóriában különböztethető meg.
- A leggyakoribb ok a váltásra a munkahelyi morál. 79% nevezte ezt meg legfőbb kiváltó okként.
- Ezt szorosan, 72%-kal a könyvtári vezetéssel kapcsolatos elégedetlenség követi. A szöveges válaszok szerint főként az igazságtalanság, az átláthatóság hiánya tartozik ide.
Két emelkedő trend is megfigyelhető. Az egyik a zaklatás növekedése, ami sok könyvtárosból munkahelyváltást vált ki. A másik a diszkrimináció, beleértve mikro- és makroagressziót. Faj, életkor, nem és fogyatékosság mind megjelenik. A tisztelet hiányaként nyilvánul meg. A kutatók rámutatnak, hogy ezzel többet kellene foglalkozni.
Fontos témakör a figyelem és a jutalom, illetve ezeknek hiánya. Gyakran ezek is elégedetlenséget okoznak. A résztvevők szerint a kemény munkájuk és kiváló teljesítményük nem elég elismert. Máskor ez a fizetés alacsony szintjével is kapcsolódik. Továbbá a juttatás növekedés hiányával. A dolgozók úgy látják, nem elfogadott és értékelt a munkájuk.
- 64% a közvetlen feletteséhez köti a problémáit. A vezetői képességek és a célkitűzések a gyakran megadott tényezők. Egyesek a támogatás hiányát említik. Mások a mikromenedzseléstől szenvednek. A vezetőknek nehéz megtalálni az egyensúlyt a kettő között.
A konklúzió szerint a munkaerő megtartás miatt érdemes a dolgozókat elégedetté tenni. A lehetőségek közt szerepel
- az egyéni projektek vállalásának lehetősége,
- kutatói érdeklődés kiszolgálása.
- átlátható és egyenlő szakmai fejlesztési támogatás
- ésszerű és priorizált munkaterhelés.
Ugyan ezek sem szüntetik meg a munkaerő elvándorlást, de növelhető általuk a könyvtáros intézményen belül maradása. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról