Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Jobban komáljuk a papírkönyvet az e-könyvnél - adatok a könyvfogyasztásról

Vatera-felmérés a hazai könyvvásárlási és -olvasási szokásokról.
A friss kutatás szerint továbbra is a hagyományos, papír alapú könyveket részesítjük előnyben - 87% -, és még a 25 év alattiaknál is csak néhány százalékkal volt alacsonyabb ez az arány. Szeretjük a sajátos hangulatukat - 70% -, kényelmesebb számunkra az olvasásuk - 55% -, és még az illatuk is elvarázsol bennünket - 45%. Alig akadnak olyanok, akik elsősorban, illetve kizárólag e-könyvet olvasnak - 9% -, ugyanakkor ez az arány a kiemelkedő jövedelműeknél meglepően magas - 23%. Hasonlóan viszonyulunk a külföldön igen népszerű hangoskönyvekhez is: a válaszadók többségének egyáltalán nincs ilyen "olvasmánya" - 73%.
A gyermek- és ifjúsági könyvkiadás a hazai könyvpiac egyik húzóágazata. Nem meglepő tehát, hogy a vaterázók közül is ilyen kötetek vásárlását tervezik a legtöbben. A hölgyeknél ez az arány kiugró, 43%, hiszen számukra különösen fontos a legkisebb családtagok szellemi fejlődésének elősegítése. A legutóbb vásárolt és a beszerzendő ifjúsági könyvek toplistásai a Harry Potter sorozat és Bartos Erika meséskötetei voltak. A bestsellerek is nagyon népszerűek, ami a nők második kedvenc kategóriája - 37% -, de minden bizonnyal klasszikus regényeket - 24% - is fognak vásárolni az elkövetkező fél évben. A sztereotípiákat megerősítve a férfiak főként szakkönyveket, kézikönyveket terveznek beszerezni - 32% -, míg a kikapcsolódást a történelmi - 24% - és a fantasztikus regények, sci-fik és thrillerek - 22%-22% - jelentik számukra.
A válaszadók többsége az új könyveket preferálja - 50% -, szintén sokan vásárolnak vegyesen új és régi példányokat - 37% -, és csupán kevesen keresik kimondottan a használtakat - 12%. Használt könyveket elsősorban akkor keresünk, ha már nem érhető el a keresett termék - 53% -, de természetesen azért is, mert szeretnénk olcsóbban hozzájutni a vágyott olvasmányhoz - 39%.

Régebbi hírforrás(ok): Digitális vagy nyomtatott? - egy akadémiai könyvtáros szemszögéből link ; E-könyv-használat - felmérés hallgatók és kari dolgozók körében link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról