Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Jobban szóljanak bele a használók a gyűjteményszervezésbe és a metaadatolásba!

...több interakciót és együttműködési lehetőséget kell biztosítanunk a könyvtárosok és az olvasók között. A használóknak érdemes nagyobb befolyást engedni a gyűjteményszervezésbe vagy akár a metaadat-előállításba, ahol különböző jogosultsági köröket meghatározva lehet bevonni őket az osztályozásba, így használóbarát keresési lehetőségeket alakíthatunk ki. Ideális esetben a használók a szolgáltatás módjának meghatározásába is beleszólhatnak. Mindehhez azonban meg kell vizsgálni a fenntarthatóság kérdéseit, mivel a hosszú távú megőrzés továbbra is cél marad. A felsőoktatási és szakkönyvtárak jövőbeli üzleti modellje, az internet és az új, digitális média lehetőségeit kiaknázó megoldás lehet egy virtuális munkatérként funkcionáló interaktív, többfelhasználós könyvtár létrehozása, melynek működése a Digital Public Library of America, az Europeana, a Google Scholar, a Mendeley és a Wikipédia alapelveihez hasonlítana. A modell a közkönyvtárak körében divattá vált makerspace analógiájára tudományos makerspace-ként is megfogalmazható: olyan digitális munkakörnyezet, alkotói tér, ahol a könyvtár digitális erőforrásokat és eszközöket tesz elérhetővé. Egy ilyen tér kialakításában felsőoktatási könyvtárak, kutatók és digitális anyagok előállítói, szolgáltatói vennének részt. (Az interaktív könyvtár mint virtuális munkahely; ref.: Jávorka B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról