Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Jobban teljesítenek-e a könyvtárak kölcsönzési díj nélkül?

A holland közkönyvtárakban évek óta folyik az átállás a hagyományos könyvtári modelltől a közösségi-oktatástámogató könyvtári modellre. Ennek egyik eleme, hogy minden réteg számára - értsd: hangsúlyosan a hátrányos helyzetűek, szegények számára - igyekeznek megkönnyíteni a hozzáférést, a beiratkozási-kölcsönzési díjak eltörlésével. (Egy finn impulzus és hazai észrevételek a témában: link ).
Magr Deckers holland könyvtári szakértő közleménye szerint a holland közkönyvtárak 45%-a használható kölcsönzési díj nélkül. Az arány az utóbbi egy-két évben ugrott meg. Bár az eddigi kutatás nem teljes körű, úgy tűnik, hogy a térítésmentesség hatására
- a használói elégedettség növekedett
- könyvtári munkaerő volt átcsoportosítható érdemi, használóközpontú tevékenységekre
- használók számának változását nem befolyásolja
- voltak használók, akik a felmérés idején két éve eltörölt díjra panaszkodtak (ami kommunikációs anomáliát jelez)
- a kölcsönzések száma országosan csökken, de vizsgált könyvtárak esetében az ingyen kölcsönző könyvtárakban a csökkenés nem, vagy kevésbé jelentkezett.
A használói elégedettségnek csak egyik eleme a térítésmentes kölcsönzés, és a kép még nem egyértelmű. A kutatásokat tovább folytatják újabb adatokra és könyvtárakra kiterjesztve. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról