Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Jön az eldobható e-papír

A Cincinatti Egyetem kutatói olyan színes e-papírt fejlesztettek ki, aminek valódi papír a hordozófelülete, és a belőle készült kijelzők összehajthatók és eldobhatók lesznek.
Az amerikai kutatók rájöttek, hogyan lehet a színes e-papír kijelzőknél használt electrowetting (EW) technológiát -- amely elektromos töltés hatására le-fel süllyedő színes festékanyagokat használ a kép megjelenítésére -- az eddig alkalmazott üveg helyett papírból készült hordozófelületen alkalmazni -- írja a TG Daily. A papír alapú e-papír a kutatók elképzelése szerint olcsón előállítható, és ugyanúgy összehajtható és felcsavarható lesz, mint a jelenlegi újságlapok, és használat után ugyanúgy el is lehet majd dobni.
A technológia másik előnye, hogy a papírból készült e-kijelzők fogásra, ránézésre is teljesen olyanok lesznek, mint a valódi papírkiadványok, amelyek leutánzása az e-papír-gyártók egyik fő célja. Igaz, azok másik előnye, hogy tartósak és - például az újságpapírral ellentétben - nem termelnek hulladékot, de a fejlesztők szerint az elhasznált kijelzők nem jelentenek majd jelentős környezeti terhelést. Az egyetem fejlesztőcsapatát vezető Andrew Steckl professzor szerint az új EW-megoldásból 3-5 éven belül lehet piackész termék.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról