Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Jót tesznek egy kapcsolatnak a veszekedések, de kérdés a vitakultúra szintje

A kutatás párkapcsolatokat vizsgált. De nem tűnik alaptalannak a talált eredményeket a szakmai kommunikációra vetíteni. (MG)

Nem lesznek boldogabbak azok a párkapcsolatok, amelyek tagjai kerülik a vitákat. Sőt. Még ha jobban is érzik magukat aznap, amikor sikerült megelőzni egy veszekedést, már másnap csökkent a pszichés jóllétük, nőtt a kortizolszintjük (ami hízáshoz vezethet), hullámzott a kedélyállapotuk és alvászavarokkal küzdöttek. Összességében az ilyen párok agresszívabbak, a női tagjaik pedig depressziósabbak lettek. Vagyis a rövid távú nyereségnek hamar meglett a böjtje - tapasztalták a Michigani Egyetem és a Penn State Egyetem kutatói, akik 1500 résztvevőt vizsgáltak hosszabb távon.
A konfliktus okai:
- el nem ismertség érzése
- túl sok figyelem követelése (a birtoklási vágy egyik formája a féltékenység is)
- elhanyagoltság érzése, illetve a megbízhatatlanság.
Márpedig a kutatások rendre azt mutatják, hogy a kapcsolatot tabuként kezelő párok egyre rosszabbul kommunikálnak, egyre boldogtalanabbak, és egyre kevésbé lesznek elköteleződve egymás iránt. Nem csoda - vélik a szakemberek -, hiszen kihagyják a lehetőségeket, amikor esélyük lenne a kapcsolat javítására, erősítésére. A konklúzió tehát: egy egészséges kapcsolatban nem arra kell törekedni, hogy minél kevesebbet, hanem arra, hogy minél többet vitázzanak, veszekedjenek a felek.
Az amerikai szakember elsősorban a humanisztikus pszichológia atyjának, Carl Rogersnek a tanácsát említi, amely szerint egy jó párkapcsolatban a felek úgy mennek bele egy vitába, hogy meg vannak győződve a másik alapvető jó szándékáról, és nem a sandaságot, a rossz szándékot, a bántásra való törekvést feltételezik egymásról.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról