Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Jubileum műKINCSvadászat

MűKINCSvadászat fantáziacímmel 2010 óta zajlanak biblioterápiás foglalkozások könyvtári környezetben fejlesztő jelleggel. Az egy órásra tervezett foglalkozásokat előre kijelölt időpontokban és helyszíneken tartjuk, legtöbbször a feldolgozásra kerülő mű előzetes megjelölésével. A csoportfoglalkozásokon résztvevők összetétele változó, azonban van egy közel 50 főből álló 'kemény mag', akik rendszeresen látogatják a programot: családapák, családanyák, nagypapák és nagymamák, fiatal fiúk, lányok. Mindig akadnak újonnan érkezők, akik vagy a már beavatott műKINCSvadászoktól kapják a hírt, vagy pedig a különféle könyvtári és egyéb médiafórumokhoz eljuttatott programajánló hírére érkeznek. A foglalkozások kezdettől fogva ingyenesek az ott lévők számára. Csoportmunkában dolgozunk, a résztvevők száma átlag 10-12 fő. Összesen közel 700-an kapcsolódtak be a sorozatba eddig, többségük hosszabb ideig rendszeres résztvevő, de van, aki az első foglalkozástól kezdve velünk van. Évente egy kérdőív segítségével felmérem a műKINCSvadászok véleményét a tapasztalataikról. Az ebből leszűrtek alapján állítom össze a következő év témáit, a hozzá kapcsolható műveket, s változtatok -- ha szükséges -- az addigi gyakorlaton.
Az egyéni életminőséget jó irányba befolyásoló személyiségfejlődésen túl a könyvtárak is profitálnak a sorozatból, hiszen többen olvasói lettek a helyszínt biztosító könyvtárnak s a témául szolgáló műveket onnan kölcsönzik ki olvasásra. Emellett a befogadott sorozat a könyvtárak saját szervezésű programjait színesíti, gazdagítja. Az olvasásfejlesztés terén rárótt feladatait is részben teljesíti a helyszínt adó könyvtár, hiszen a biblioterápián résztvevők szinte kivétel nélkül elolvassák a témául választott műveket -- ha nem is a foglalkozásra, de az ott tapasztaltak hatására -- s ez az olvasás és műfeldolgozás hatékonyságában lényegesen jobb az átlagos olvasásnál. A személyes élmények megosztása új barátságokat is eredményezett a csoporton belül, s köztudott a szoros baráti kapcsolatok ösztönző, biztonságot nyújtó szerepe az egyének életében.
Két budapesti könyvtári helyszínen, a Veres Pálné Gimnázium Könyvtárában és a Magyar Írószövetség Könyvtárában folytattuk havi rendszerességgel, továbbra is térítésmentesen a foglalkozásokat. A jubileumi, 50. foglalkozásra 2013. június 27-én kerül sor a Veres Pálné Gimnázium Könyvtárában. (Sóron Ildikó)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról