Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kalózkönyvek, lopott cikkek -- a nagy tartalomszolgáltatók sem védtelenek

Az Amerikai Kémiai Társaság nagy adatbázisának, a tudományos cikkeket és egyéb információkat tartalmazó SciFIndernek jelszavait árulják kétes hírű online oldalak olcsón. Az elsősorban a kínai teszveszen, a Taobaon és hasonló oldalakon fillérekért kapható hozzáférés új feladat elé állítja a szolgáltatókat, ugyanis nem amerikai honlapok ellen meglehetősen nehéz hatékonyan fellépniük. Az illegális belépők egy része amerikai egyetemi könyvtárak honlapjain keresztül jut az egyetem által előfizetett adatbázisokhoz, így a SciFinder jelenleg a felsőoktatásra összpontosítja erőit. Az egyetemi vezetés, könyvtárosok és technológiai szakértők számára tervezett kampány célja, hogy biztonságosabbá és védettebbé tegyék az egyetemi felhasználók hozzáférését.
Más tudományos kiadók is hasonló nehézségekkel küzdenek. Nemrégiben szüntettek meg egy hozzáférési kódokat és jelszavakat áruló, journalpasswords.com nevű honlapot a kiadók közös erőfeszítésének eredményeként. A hackereket persze nem a legújabb tudományos eredmények érdeklik, amikor ellopják az egyetemi emailcímeket és jelszavakat, hanem ezeket spam küldésére használják. De a folyóirat-előfizetések magas ára miatt néhány ügyesebb hacker adatbázisokhoz való hozzáférést is piacra dob. Az ekönyveket is érintő probléma sokkal szélesebb körű, mint látszik. A kiadók egyrészt bíznak az egyetemi rendszerek biztonságában, másrészt nem nyilatkoznak a témában. (ref.: HWJ)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról