Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kalózportálhoz fordulnak, minthogy könyvtárból töltsék le a legális tudományos tartalmat

Adatokkal teletömött, gigantikus cikk jelent meg a Science honlapján, arról, hogy kik és honnan használják a SciHubot, a tudományos publikációk legismertebb ingyenes tárházát.
Nagyon röviden összefoglalva, a fő gondot a monopolhelyzetbe került folyóirat-kiadók okozzák, ezeknek legismertebb példája a holland Elsevier lett. Óriási haszonkulccsal dolgoznak, nagyon drágán tesznek hozzáférhetővé olyan tanulmányokat, melyek jellemzően közpénzekből születtek, az egyetemeknek pedig egyre irreálisabb összegeket kell megfizetniük, hogy hozzáférhessenek a legkurrensebb tudományos szaklapokhoz, ezzel teljesen kizárva például a fejlődő országok szegényebb intézményeit. Teljesen nyilvánvaló, hogy a rendszer el van szúrva, és bár megoldási javaslat sok van, egyelőre csak a gerillamegoldások érnek valamit.
A legismertebb kísérlet a helyzet feloldására a kazah egyetemista, Alexandra Elbakyan megoldása, a Sci-Hub, aminek segítségével már közel 50 millió tudományos publikációt szabadítottak fel/loptak ki a fizetős rendszerből.
2016 márciusáig félévnyi adathalmazt kaptak meg a cikkhez, ebből pedig kiderült, hogy ennyi idő alatt több mint 28 millió dokumentumot töltöttek le az oldalon keresztül. A legnépszerűbbek épp az Elseviernél megjelent publikációk voltak, ezekből több mint félmilliót töltöttek le egyetlen hét alatt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról