Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kamuhírek ellen - tényellenőrző magyar portálok

Nyugat-Európában a professzionális médiával kötelékben működik a tényellenőrzés, addig keletebbre a civil forma jellemző inkább. Ugyanakkor sok civil tényellenőrző formális vagy informális módon fűződik az egyetemekhez. A szlovákiai Demagogot például néhány politikatudományt tanuló diák alapította a brnoi Masaryk Egyetemen, és a trend gyorsan továbbterjedt a környék más egyetemeire is Csehországban és Lengyelországban.
De történtek Magyarországon is elmozdulások ebbe az irányba. A HVG csinált korábban egy listát link azokról az oldalakról, amelyek információit nem szabad elhinni, de ha már elhittük, akkor legalább megbízható forrásból ellenőrizni kell.
Itt a Ténytárnál is foglalkozunk hasonlóval Hantaméter link rovatunkon belül, de magyar viszonylatban ezt a műfajt legmagasabb szinten az urbanlegends.hu link képviseli, amely városi legendákból, szóbeszédekből, hoaxokból és hamis weblapokból tallóz, és azok igazság tartalmát vizsgálja, valamint keletkezésükről számol be. A szerkesztő, Marinov Iván elmondása szerint könyvekből, az internetről tájékozódik, de ha ezek sem adnak kielégítő választ, akkor szakértőket is felkeres.
Léteznek tehát törekvések a tények-utáni világ helyretételére, és kutatások bizonyítják, hogy az igazság igen is érték, és meg lehet vele győzni a hazugságnak és uszításnak bedőlt áldozatokat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról