Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Kaotikus tárolás a Norvég Tároló Könyvtárban - egyre nagyobb az igény

A Norvég Tároló Könyvtárat (NTK) 1989-ben hozták létre a norvég nemzeti könyvtár szervezeti egységeként. Gyűjteménye 1,1 millió monográfiából, 550 ezer periodikumból (20 ezer cím) áll, egy kötelespéldánysort is kap. A norvég kiadású könyvek szinte teljes gyűjteményével rendelkeznek. A gyűjtemény az országos könyvtárközi kölcsönzési szolgáltatás alapja, 700 közkönyvtár és 500 felsőoktatási könyvtár veszi igénybe.
Az ASRS kezelőrendszer számos előnyt nyújt a könyvtárközi kölcsönzésben: hatékony rendeléskezelés, biztonságos, helytakarékos tárolás, takarékos munkaerő-felhasználás, olcsó és könnyű bővítés. Még sok évre elegendő a tároló könyvtár kapacitása.
A tárolási igény egyre nő, ahogy a könyvtárak igyekeznek ritkán használt gyűjteményeiket átadni az NTK-nak. 2015-ben az NTK új épülettel bővült (kapacitása: 2 állványsor, 30 ezer acéldoboz, 2 daruval). Itt filmeket is tárolnak majd. A két raktár teljes kapacitása 2,5 millió dokumentum.
A tárolás alapelve a kaotikus tárolás (chaos storage). A könyveknek nincs állandó helye a raktárban. Az eligazodás a vonalkódokkal történik. (A folyóiratokat nem kölcsönzik, azok állandó helyen vannak.) A kéréseket a megrendelők szerint csoportosítják, kezelésük teljesen automatizált, a nyilvántartást is így kezelik. A működtetésben ötfős személyzet vesz részt. A kéréseket és a visszahozott dokumentumokat együtt mozgatják, ezzel 50%-os megtakarítást érnek el. A kiszállítás egy napon belül megtörténik, sürgős esetben a megrendelés napján. 2014-ben 175 ezer dokumentumot szolgáltattak, 131 ezret a közkönyvtárak, 43 ezret a felsőoktatási könyvtárak, ezret külföldi megrendelők számára. 2010 és 2015 között a közkönyvtári kérések száma 70%-kal nőtt, a felsőoktatásiaké 3%-kal csökkent. (Automatikus tárolás a könyvtárközi kölcsönzésben. Tapasztalatok a norvég Nemzeti Tároló Könyvtárból; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról