Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kartondobozokat vihetsz és hozhatsz, vagy éppen használt ruhát - ebben is kísérletezik a könyvtár

A berlini Theodor Heuss Könyvtár Tempelhof-Schönebergben újrahasznosított dobozok és tasakok számára rendszeresített egy tárolót. Akinek feleslegesség válik ilyen eszköz, itt elhelyezheti, akinek szüksége van ilyenre, vihet belőle.
A szintén német Streetware saved item művészcsoport pedig használt ruhákat gyűjt össze, melyeket divatossá alakít. Ezeket a könyvtárban, kölcsönözhető tárgyként teszi elérhetővé. A csoportnak tavaly volt egy kiállítása a berlini-neuköllni Helene Nathan Könyvtárban (Neukölln - egyes hazai körökben no-go zónaként ismert berlini kerület). (ref.: MG)

Mindkét kezdeményezés a "dolgok könyvtárának" speciális megvalósítása, az újrahasznosítás, illetve a körkörös gazdaság nevében. Magyarországon részben hasonló, részleges SEXI-funkciót (érzékenyítés, példaadás, információszolgáltatás) látnak el pl. a használt telefonokat környezetvédelmi okokból begyűjtő könyvtárak. E tevékenységek szakmai szempontból nem könyvtári tevékenységek, ugyanakkor az általuk kapott publicitás ráhordhat a
- könyvtári dokumentumkölcsönző
- rendezvényszervezési
- közösségépítési
alapfunkciókra. A kérdés inkább a kreativitás és a lelkesedés (kitartás): ki hogyan tudja minél szervesebben összekötni az ilyen és ezekhez hasonló ráhordó tevékenységeket a könyvtári alapfunkciókkal? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Munkavállalási-tanácsadás a bárpultnál -- lehetne kölcsönzőpultnál is link Mit tesz a zöld könyvtár? (videóval) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról