Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Katalógus, amelyben könyvek és más hordozók helyett művek vannak

A régóta változatlan katalógusrendszer innovációjaként a KIT-klubban felvetett témát Balázs László fejtette ki:
- A könyvtári rendszerekhez hasonló (pl. video streaming, zene streaming) szolgáltatások esetében a felhasználók elvárják, hogy a rendszer ajánljon neki tartalmat. A könyvtári katalógusokban a kiadások leírása miatt nehéz ajánlani, mert nincsenek mű rekordok, és nem tudjuk a művet ajánlani, csak valamelyik kiadását, így az ajánló rendszer még fejlesztésre szorul.

Az elterjedt könyvtári rendszerekben a dokumentumok kiadásait írjuk le, így ha kétszer kiadnak egy könyvet kétszer szerepel a katalógusban. A népszerű műveknek sok kiadása lehet, illetve a különböző hordozókon (pl. elektronikus dokumentum) vagy különböző formában (pl. hangoskönyv) megjelent kiadásoknak is külön rekordjuk van, és ezek a rekordok nem kapcsolódnak össze.

A könyvtárinformatikai fejlesztésekben elől járó könyvtárak lépéseket tettek olyan katalógus kialakítása felé, amiben műveket leíró rekordok is vannak. A Library of Congress (az USA nemzeti könyvtára) bejelentette, hogy a teljes katalógusát konvertálja úgy, hogy a kiadásokat (megjelenési formát) leíró rekordokhoz automatikusan elkészítik a mű rekordokat és kézzel javítják azokat. Nem lesz minden rekordhoz mű rekord, de lesznek mű rekordok is az adatbázisban, ez a hibrid adatbázis. Az automatikus konverziók elég kevéssé eredményesek, de jelentősen javítható a hatékonyságuk, ha minden rekordban kitöltjük az ehhez szükséges mezőket.

Takács Dániel hozzátette: - Ha nem is hagyományos értelemben vett könyvtár, de a LibraryThing az elérhető adatok és a közösségi munka alapján már megvalósította a mű alapú azonosítást (Work page), amelyhez hozzá tudja rendelni a különböző kiadások és megjelenési formák adatait is (pl. szerzők, díjak, képek - mint pl. borítók, plakátok stb.). Library Thing példa:
link .

Hírforrás: KIT-összeállítás
2023. február 07.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=katalogus_melyben_muvek_vannak_nem_konyvek_es_mas_hordozok
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról