Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


'Katalógus', 'referensz' stb. kifejezések - hallgatókat könyvtárból elűző kifejezések - honlap UX a felsőoktatási könyvtárban

Amikor a Kaliforniai Egyetem (Stanislaus) Egyetemi Könyvtárának link épületét renoválták, döntés született a könyvtár weboldalának megújításáról is. A folyamat részeként elkészült az új weblap prototípusa a kifejezetten könyvtári felhasználásra tervezett Springshare LibGuides tartalomkezelő rendszer alkalmazásával. A cél egy felhasználó-központú felület létrehozása volt, ezért a prototípuson alapuló megvalósíthatósági kutatás elkészítésébe 38, különböző évfolyamra és karra járó egyetemi hallgatót is bevontak. A prototípust a felhasználó-központú (user-based) tervezés keretrendszere és a közönségalapú (audience-based) navigáció szempontjai szerint alakították ki. A tanulmány a hallgatók tapasztalatait összegzi a webes navigációtervezés és a többértelmű könyvtári terminológia tükrében.
A webfejlesztésben a közönségalapú navigáció az információk és a szolgáltatások honlapon történő csoportosításának azt a formáját jelenti, amely kiindulópontként a felhasználók különböző kategóriái (pl. oktató/hallgató) szerint teszi lehetővé a tájékozódást. (Szemben a témaközpontú navigációval, amely a könyvtár régi honlapját jellemezte.) Sem a régi honlap, sem az új prototípus nem rendelkezik összevont keresőmezővel, csak a katalógusban van mód egymezős keresésre. Mindez egyúttal "rákényszerítette" a tesztelésben résztvevőket a navigációs menü használatára is.
Az eddigi szakirodalom is foglalkozik a könyvtári szakszókincs dilemmájával: jellemzően a megszokott terminológiát követve íródnak az olvasóknak szánt tájékoztató anyagok is, ám ami a könyvtárosoknak mindennapos kifejezés (pl. "katalógus", "referensz", "kutatási útmutató"), az a használók számára idegen lehet, így el is tántoríthatja őket a könyvtári forrásoktól. Körükben a Google használata domináns, így nem meglepő módon a könyvtári weblapok keresőmezőire is "Google-mentalitással" tekintenek.
A 2020 februárjában lezajlott felmérés során a hallgatóknak 7 feladatot kellett megoldaniuk a könyvtár által biztosított laptopokon a weblap navigációjának, kezdőoldalának és tartalmának tesztelése céljából, majd válaszolniuk kellett a hozzáférés könnyűségét és a tapasztalataikat firtató kérdésekre. Az összesen közel 15 percet igénylő feladatok megoldásának folyamatát a cikk szerzője a Snagit képernyőfelvevő eszközzel rögzítette. (Navigációtervezés és könyvtári terminológia: egy könyvtári honlap felhasználó-központú használhatósági vizsgálata; ref.: Bódog A.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról